Mικρότερη η κοινωνική στήριξη στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Mικρότερη η κοινωνική στήριξη στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης

Το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης έχει μειωθεί από το 58% του περασμένου Απριλίου στο 38% σήμερα.

Η παράτασή της οικονομικής κρίσης περιορίζει σταδιακά και την κοινωνική υποστήριξη στην προσπάθεια υπέρβασής της. Αυτό προκύπτει από....Έρευνα Κλίματος για την οικονομία την οποία διεξήγαγε η Μέτρον Ανάλυσις.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, που παρουσίασε ο πρόεδρός της Σ. Φαναράς σε ημερίδα του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής με θέμα «Ελληνική οικονομία - Η επόμενη μέρα», το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης έχει μειωθεί από το 58% του περασμένου Απριλίου στο 38% σήμερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Φαναράς, η αίσθηση της οικονομικής κρίσης έχει εγκατασταθεί πλήρως στην αντίληψη της κοινής γνώμης (80%), η οποία επίσης εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αναγκαιότητα του μνημονίου. Το 41% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία η ψήφισή του, ενώ το 45% θεωρεί ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί.

Από τη σημερινή κατάσταση δεν φαίνεται να ωφελείται πολιτικά κάποιος κομματικός χώρος αφού η κρίση χρεώνεται πρωτίστως στο σύνολο του κομματικού συστήματος. Αν υπάρχει κάποια σταθερά ακόμη για τη στρατηγική θέση της Ελλάδας αυτή είναι η αποδοχή της συμμετοχής της χώρας στη ζώνη του ευρώ (56%) αν και σε προσωπικό επίπεδο η αποδοχή εμφανίζεται χαμηλότερη.
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ο πρώην υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Γιάννος Παπαντωνίου υπογράμμισε την ανάγκη ενός «εθνικού μνημονίου για την ανάπτυξη».

Όπως σημείωσε, εάν η οικονομία απέφυγε μέχρι σήμερα τον κίνδυνο χρεοκοπίας οφείλεται στη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη χωρίς τη στήριξη της οποίας ίσως είχαμε αναγκαστεί να εγκαταλείψουμε και το ευρώ [EUR=X] . Κατά τον κ. Παπαντωνίου η απάντηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών είναι η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης δηλαδή, γιατί στο σημείο αυτό ο σχεδιασμός του μνημονίου είναι ανεπαρκής.
Ως βασικούς στόχους της νέας αναπτυξιακής πολιτικής θεωρεί τη μείωση της φορολογίας στις επενδυτικές και επιχειρηματικές δράσεις, την αναστολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο, την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη λήψη αποφάσεων στρατηγικού προσανατολισμού σε κρίσιμους τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι νέες τεχνολογίες.
Παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονίσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση των ρηγμάτων που προκαλεί η κρίση, σημείωσε, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. «Οι κρίσεις δεν έχουν βέβαιες ή προβλέψιμες εκβάσεις», κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μπορούμε να πετύχουμε αν η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας συνδεθεί με επενδύσεις, ανάκαμψη, ισχυρή αναπτυξιακή διαδικασία και συμπορευτούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα οικονομικών της ΝΔ Νότης Μηταράκης, τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας εκτιμάται ότι το 2015 θα έχουμε φτάσει το πραγματικό ΑΕΠ που είχαμε το 2008, δηλαδή αναφερόμαστε σε επτά χαμένα χρόνια σε όρους εθνικού εισοδήματος. Η ΝΔ είπε έχει καταθέσει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής που στοχεύει στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση του κυκλικού και διαρθρωτικού ελλείμματος - διάκριση την οποία αγνοεί το μνημόνιο - με στόχο την εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων και την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Ο καθηγητής του Παντείου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης τόνισε ότι ο δρόμος εξόδου από την οικονομική κρίση απαιτεί το ριζικό επανασχεδιασμό και αναπροσανατολισμό της πολιτικής με όρους αναπτυξιακούς και αναδιανεμητικούς με καινοτομική ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα, με σεβασμό στην εργασιακή και ασφαλιστική νομιμότητα, με σύνδεση των δημόσιων πολιτικών με το χαρακτήρα και τη διάρθρωση του παραγωγικού συστήματος της περιφέρειας, με την ανάπτυξη συνεργιών και συμπληρωματικότητας μεταξύ πολλών κλάδων παραγωγής καθώς και με τη διεθνή αγορά.
Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για σενάριο "ελπίδας" στην περίπτωση που η κυβέρνηση ακολουθήσει τους δημοσιονομικούς στόχους του μνημονίου και συγχρόνως εφαρμόσει ένα αναπτυξιακό πρότυπο φιλικό προς τις αγορές με αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας, καθώς και για ένα σενάριο "καταστροφής" αν εγκαταλειφθεί η δημοσιονομική προσαρμογή ή αν δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.ΑΠΕ-ΜΠΕ
Bookmark and Share