O ..καιρός των τσιγγάνων στην ΕΕ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

O ..καιρός των τσιγγάνων στην ΕΕ.

Την αμέριστη υποστήριξή του στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με την...σύγκρουσή του με την Ευρωπαία Επίτροπο Βίβιαν Ρέντινγκ, για τις απελάσεις των Ρομά.
«Στηρίζω τον Σαρκοζί», δήλωσε ο «Καβαλιέρε», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι το πρόβλημα των Ρομά δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό, ιταλικό, ελληνικό ή ισπανικό. Ο πρόεδρος Σαρκοζί, αντιθέτως, το έχει κατανοήσει πλήρως».

Σχετικά με τις δηλώσεις της ευρωπαίας επιτρόπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ρέντιγκ θα έπρεπε να συζητήσει το θέμα, κατ' ιδίαν, με τους ιθύνοντες της γαλλικής κυβέρνησης, πριν να επιλέξει να εκφρασθεί δημοσίως.

Ο Μίστερ TV ευχήθηκε επίσης η ιταλo-γαλλική αυτή σύγκλιση να μπορέσει να ταρακουνήσει την Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπισθεί, το όλο πρόβλημα, με μια κοινή πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, αμέσως μετά τις πρώτες απελάσεις Ρομά από την Γαλλία, είχε εκφράσει την ανοικτή του υποστήριξη στην γραμμή του γάλλου Προέδρου. Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών κατέστησε επανειλημμένα σαφές, ότι «όσοι κοινοτικοί υπήκοοι δεν διαθέτουν επαρκές εισόδημα, αξιοπρεπή κατοικία και ζουν χάρη στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας που τους φιλοξενεί, πρέπει να μπορούν να απελαύνονται, όπως συμβαίνει με τους λα θρομετανάστες».

Σε σαφώς τεταμένο κλίμα εξ αιτίας της γαλλικής πολιτικής απέναντι στους Ρομά οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν και στο επίκεντρο της επίσημης ατζέντας αναμένεται να βρεθεί το φλέγον ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, σκιά στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ρίξει η ευθεία σύγκρουση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Νικολά Σαρκοζί για την ακολουθούμενη πολιτική της μαζικής δίωξης των Ρομά από το γαλλικό έδαφος.

Το τελευταίο που θα επιθυμούσε τη δεδομένη στιγμή η Ευρώπη θα ήταν να χωριστεί σε δύο στρατόπεδα καθώς είναι σαφές ότι την πολιτική Σαρκοζί να απελάσει τους Ρομά από το γαλλικό έδαφος στηρίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Μάλιστα σε συνέντευξή του στην "Λε Φιγκαρό" ο Μπερλουσκόνι εξέφρασε ανοικτά την υποστήριξή του στον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. "Στηρίζω τον Σαρκοζί καθώς η Ευρώπη δεν έχει ακόμη καταλάβει ότι το πρόβλημα των Ρομά δεν είναι αποκλειστικά γαλλικό, ιταλικό, ελληνικό ή ισπανικό. Ο πρόεδρος Σαρκοζί, αντιθέτως, το έχει κατανοήσει πλήρως".
Ο Νικολά Σαρκοζί προφανώς κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των ηγετών της ΕΕ για τις ενέργειες της κυβέρνησης του ενώ κομβικό σημείο αναμένεται να αποτελέσει η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήδη έχει εκφραστεί επιθετικά κατά της Γαλλίας σε σημείο που οι εκατέρωθεν δηλώσεις δημιουργούν εμπόλεμες συνθήκες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ χαρακτήρισε τις απελάσεις «ντροπή για την Ευρώπη», κάτι που «η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να δει ξανά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».
Αν και ανασκεύασε λίγο αργότερα καθώς η δήλωση ήταν εξαιρετικά σκληρή για τον Νικολά Σαρκοζί το κλίμα στο εσωτερικό της ΕΕ κάθε άλλο παρά καλό είναι.
Μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί την παραμονή της συνόδου Κορυφής και απαντώντας στις δηλώσεις της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, πρότεινε να δεχθεί τους Ρομά το Λουξεμβούργο, η χώρα καταγωγής της επιτρόπου επισημαίνοντας ότι η Γαλλία «δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους γαλλικούς νόμους και ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να προσάψει κανείς στη Γαλλία, όμως αν το Λουξεμβούργο επιθυμεί να δεχθούν τους Ρομά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν διά του προέδρου Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στο πρόσωπο της επιτρόπου, αλλά υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις εν θερμώ μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις.
Θέση στο μείζον θέμα που χωρίζει την Ευρώπη στα δύο πήρε και η Ουάσιγκτον καθώς αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «καλούν τη Γαλλία και άλλες χώρες να σεβαστούν τα δικαιώματα των Ρομά».
Οι Αρχές στη Γαλλία έχουν ήδη απελάσει πολλές εκατοντάδες Ρομά, κυρίως προς τη Ρουμανία ενώ διέλυσαν και 100 καταυλισμούς. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει τους καταυλισμούς χώρους παράνομης δραστηριότητας, εκμετάλλευσης ανηλίκων και τράφικιν.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εξετάσει αν η μεταχείριση των Ρομά από τη Γαλλία είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της μετακίνησης και μπορεί να παραπέμψει τη χώρα στα αρμόδια όργανα.

Η οικονομική διακυβέρνηση
Στο επίκεντρο της συνόδου που ξεκινά στις 11 το πρωί θα βρεθούν οι σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, αλλά και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης.
Επιπλέον, οι "27" θα εξετάσουν τις επικείμενες Συνόδους της ΕΕ με την Κίνα, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ινδία, καθώς και την Ευρωασιατική Συνάντηση που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο Πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ θα παρουσιάσει στους "27" ηγέτες την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ομάδα Δράσης στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο θέμα της αυτοματοποίησης των κυρώσεων προς τα δημοσιονομικώς απείθαρχα κράτη - μέλη, ενώ αναμένεται να εξεταστούν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οικονομικών ζητημάτων.
Η οριστική έκθεση της Ομάδας Δράσης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση, θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, από τον Πρόεδρο Ρόμπαϊ.

Κατά τη Σύνοδο θα εξεταστεί η θέση της ΕΕ στη Σύνοδο του G- 20 που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου στη Σεούλ, το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της Συνόδου του Κανκούν στο Μεξικό και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενόψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί με την ΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου στη Λισσαβόνα.
Bookmark and Share