Ξαφνικά «λάμπουν» τα ελληνικά ομόλογα; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ξαφνικά «λάμπουν» τα ελληνικά ομόλογα;

  • Πώς από τοξικά απόβλητα, τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν να χαρακτηρίζονται από τους Financial Times αστέρια της Ευρώπης.
  • Τι σημαίνει η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων
Από τοξικά απόβλητα, τα ελληνικά ομόλογα έφτασαν να χαρακτηρίζονται από τους Financial Times αστέρια της Ευρώπης.
Η συνήθως σκληρή με την Ελλάδα εφημερίδα δεν μπορούσε παρά να δηλώσει εντυπωσιασμένη από το ράλι των τιμών, αφού ο δεκαετής κρατικός τίτλος έχει ανατιμηθεί πάνω από..10% από τις 30 Ιουνίου και συμπλήρωσε το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.
Το ράλι μπορεί να ξεκίνησε γιατί το smart money του εξωτερικού έκρινε ότι οι πολύ υψηλές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων αντισταθμίζουν και με το παραπάνω το ρίσκο της χώρας, ωστόσο μπήκε σε πιο στέρεες βάσεις τις τελευταίες ημέρες, όταν έγινε σαφές ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πρόθυμο να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των δανείων προς την Αθήνα.

Οι σκέψεις περί επιμήκυνσης του προγράμματος του ΔΝΤ, που επιβεβαιώθηκαν και από τα πλέον επίσημα χείλη, του Dominique Strauss- Kahn, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών. Οι αγορές έτειναν να προεξοφλήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς έκριναν ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της μόλις κληθεί να λειτουργήσει χωρίς το δίχτυ προστασίας του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όσο περισσότερο χρόνο έχει η Ελλάδα για να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ, τόσο το καλύτερο», δήλωσε στο Bloomberg ο Orlando Green, της Credit Agricole Corporate & Investment Bank.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland έδειχναν ξεκάθαρα ότι χωρίς την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, η χώρα θα οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα κρίση χρηματοδότησης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν σύμφωνα με το μνημόνιο θα καλούνταν να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, η Αθήνα θα έπρεπε να αντλήσει 13,1 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγων, πέραν των 10 δισ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα λάβει κατά το ίδιο διάστημα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, πέραν των ζημιών που υπέστησαν καθώς εκτυλισσόταν η κρίση, είναι και αυτή η τροχιά του χρέους», εξηγούν οι αναλυτές της RBS. Τα περί παράτασης του μνημονίου χαρακτηρίζονται από τον οίκο το πρώτο βήμα για να μειωθεί η πιθανότητα παύσης πληρωμών κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Γι’ αυτό και επέτρεψε τη σημαντική αποκλιμάκωση του spread του δεκαετούς ομολόγου προς την περιοχή των 650 μονάδων βάσης, μακριά πια από τα επίπεδα της 7ης Μαΐου, των 973 μονάδων.

Ουσιαστικά, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως όλοι οι υπερεθνικοί οργανισμοί που ενεπλάκησαν στη διάσωση της Ελλάδας (από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ έως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης) αντιλαμβάνονται ότι έχουν συνδέσει την αξιοπιστία τους με την επιτυχία του ελληνικού εγχειρήματος. Επομένως, είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουν την παύση πληρωμών.
«Αυτό δείχνει ότι η κρίση κινείται προς ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης, όπου η προστασία όσων επενδύουν στα κρατικά ομόλογα ενισχύεται», εξηγούν οι αναλυτές της RBS, προσθέτοντας ότι αυτή η εξέλιξη δικαιολογεί την περαιτέρω συρρίκνωση των spreads όλων των περιφερειακών ομολόγων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Πραγματικά, η βελτίωση του κλίματος δεν αφορά μόνο τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και τα υπόλοιπα της περιφερειακής Ευρωζώνης, την αγορά των οποίων συστήνουν τώρα ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι.

Η Nomura χαρακτήρισε τα περιφερειακά ομόλογα σαν τη «γη της ευκαιρίας» και η Deutsche Bank συνέστησε στους επενδυτές να αγοράσουν τους τίτλους της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς θα υποχωρούν οι φόβοι για τη μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στις δύο αυτές χώρες. Αγορές συστήνει και η Morgan Stanley σε ισπανικά, ιταλικά και γαλλικά ομόλογα, αν και προτιμά να αποφεύγει τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά..
Πηγή Ισοτιμία του Σαββάτου
Bookmark and Share