Πρόσθετα μέτρα άνω των €6 δισ. το 2011 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πρόσθετα μέτρα άνω των €6 δισ. το 2011

Μέτρα παλιά και νέα συνολικού ύψους 14,33 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή.

Στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί το...έλλειμμα κατά 4,9 δισ. ευρώ, στα 17 δισ. ευρώ το 2011, ή 7,4% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται – σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα – θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικά μέτρα και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, αλλά και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο θέμα του ΦΠΑ αποφασίστηκε η αύξηση μόνο του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες από το 11% στο 13%, με την παράλληλη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και φάρμακα από το 13% στο 6,5%.

Επίσης, θεσπίζεται εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, με την παράλληλη χορήγηση επιδομάτων θέρμανσης. Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα θα ξεκινήσει από το β’ μισό του 2011 και το επίδομα θα δοθεί σε δόσεις (εκ των οποίων, η πρώτη ύψους 200 εκατ. ευρώ, εντός του 2011).
Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περικόπτεται για τέταρτη συνεχή φορά φέτος στα 8,5 δισ. ευρώ
Παράλληλα, "ο προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 -παρά την αρχικά προβλεπόμενη από το πρόγραμμα μείωσης τους κατά 500 εκατ. ευρώ- και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδτών από το 24% στο 20%" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού η ύφεση στην Ελλάδα το 2010 θα φτάσει στο 4,2% αντί για 4% που υπολογιζόταν και του χρόνου στο 3% αντί για 2,6% που υπολόγιζαν στο προσχέδιο.

Νέες παρεμβάσεις σε 5 μέτωπα

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε 5 μέτωπα. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι από το 2011 η προσαρμογή θα πρέπει να στηριχθεί σε στοχευμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις όπως:

1. ΔΕΚΟ: εξοικονόμηση
-μοντέλο ΟΣΕ στις αστικές συγκοινωνίες
-αυξήσεις εσόδων, μείωση λειτουργικού κόστους, αναδιάρθρωση

2. Προμήθειες νοσοκομείων: εξοικονόμηση
- από μείωση τιμών φαρμάκου
-ηλεκτρονική συνταγογράφηση
-νέα συστήματα προμηθειών

3. Ασφαλιστικά Ταμεία: εξοικονόμηση
- από μείωση τιμών φαρμάκου
-από άλλες παροχές υγείας

4. Αύξηση στόχευσης και αποτελεσματικότητας κοινωνικών μεταβιβάσεων

5. Φοροδιαφυγή

Οι ΔΕΚΟ και οι δαπάνες υγείας αποτελούν τους βασικούς τομείς στόχευσης στα νέα διαρθρωτικά μέτρα του προϋπολογισμού του 2011. Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος αποδίδεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ένταξη ελλειμματικών ΔΕΚΟ και στην αναθεώρηση προς το χειρότερο των αποτελεσμάτων των ΟΚΑ και νοσοκομείων. Στο πεδίο των εσόδων οι νέες παρεμβάσεις αφορούν κυρίως μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και ενίσχυση των εισπράξεων, καθώς και έσοδα από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Στοιχεία των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ

-Οι ζημιές από το 2007 στο 2009 έχουν αυξηθεί κατά 31% και ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ για το 2009, δηλαδή περισσότερα από όσα εξοικονομήσαμε από την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης
-Ο καθαρός δανεισμός τους ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο οκταπλάσιο των ετήσιων εσόδων τους
-Οι καταπτώσεις εγγυήσεων πλέον των συνολικών επιχορηγήσεων ανέρχονται στα 758 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 50% των εσόδων των ΔΕΚΟ
-Πέντε ΔΕΚΟ έχουν μεγαλύτερο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα έσοδά τους, ενώ σε δύο ΔΕΚΟ τα έξοδα μισθοδοσίας ξεπερνούν το 90% των εσόδων τους
-Για το 2008 ο μέσος μισθός είναι 100% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και 44% μεγαλύτερος του δημοσίου
Το 2010 εκτιμάται εξοικονόμηση ύψους 300 εκατ. ευρώ από τις ΔΕΚΟ λόγω: -εισοδηματικής πολιτικής-μείωσης λειτουργικών δαπανών
Τα περιθώρια περιορισμού των ζημιών είναι πολύ μεγάλα. Με την ένταξη πολλών ΔΕΚΟ στον Κρατικό Προϋπολογισμό η ανάγκη παρεμβάσεων και αναδιαρθρώσεων γίνεται ακόμη πιο άμεση.

Υγεία

Ο προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει εξοικονομήσεις από στοχευμένες παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η δημόσια δαπάνη υγείας ανέρχεται σε περισσότερα από 13 δισ. ευρώ κάθε χρόνο (περίπου 5% του ΑΕΠ). Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται σε περισσότερο από 5 δισ. ευρώ το χρόνο και αντιστοιχεί στο 80-90% περίπου της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα. Το δημόσιο έχει καταφύγει τα τελευταία 13 χρόνια σε τέσσερις ρυθμίσεις χρεών των νοσοκομείων προς προμηθευτές με τη μεγαλύτερη να είναι αυτή του 2010 (6,2 δισ. ευρώ). Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι προφανές ότι ο χώρος των δαπανών υγείας, φαρμάκου και άλλων υλικών και προμηθειών υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εξοικονόμησης πόρων για το δημόσιο.
Bookmark and Share