Η Γερμανία έχει εγκαταλείψει το ευρωπαικό ιδεώδες ίσως υπο το βάρος των εσωτερικών της πολιτικών προβλημάτων - χάνει διαρκώς πολιτική δύναμη - ίσως επειδή έχει ένα άλλο "συνωμοσιολογικό" σχέδιο στο μυαλό της για το πώς θα καθυποτάξει οικονομικά την Ευρώπη.
...Όποιος και αν είναι ο λόγος, το ζήτημα είναι ότι η Ευρωπαική Ένωση αν υιοθετήσει το πνεύμα της Γερμανίδας καγκελαρίου θα διαλυθεί.
Και χαμένοι θα βγούνε όλοι και μεταξύ αυτών, οι Γερμανοί.
Πολλοί πιστεύουν...και το εξηγούν επαρκώς - ότι αν η Ευρώπη διαλυθεί και επιστρέψουν οι χώρες του νότου στα εθνικά τους νομίσματα, θα καταφέρουν μετά από γενναίες υποτιμήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να ανακάμψουν οικονομικά αρκετά γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική του σκληρού ευρώ και η μείωση των εισαγωγών της Γερμανίας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις άλλες χώρες μέλη οι οποίες δνε μπορούν να εξάγουν, αλλά μόνο να εισάγουν. Όμως το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο οικονομικό, ούτε μπορεί να αντιμετωπισθεί λογιστικά. Αν η Ευρώπη διαλυθεί, καμία χώρα της δεν μπορεί να σταθεί στον αυξημένο ανταγωνισμό της παγκοσμιοποίησης. Ακόμη και η Γερμανία θα υποφέρει αφού δεν έχει το απαιτούμενο μέγεθος να ανταγωνισθεί τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, ή την Ινδία που είναι οι αναδυόμενες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.
Όταν ο Σαρλ ντε Γκώλ και ο Χέλμουτ Κολ έφτιαξαν την Ευρωπαική Οικονομική Κοινότητα είχαν δώσει μάχη έναντι της τάσης της εποχής, για να ψηφισθεί η Συνθήκη της Ρώμης το 1967 που έλεγε ότι οι χώρες μέλη είναι ισότιμες σε ψήφους (στη διαδικασία λήψης αποφάσεων) και ότι η ΕΟΚ θα κυβερνάται με βάση την "αλληλεγγύη που θα στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση". Το δόγμα αυτό το οποίο τελικώς επεκράτησε ήταν η βάση για την ένωση της Ευρώπης. Χωρίς ισοτιμία καμία χώρα δεν θα δεχόταν να συμμετάσχει υπό την γαλλική ή την γερμανική κηδεμονία.
Αυτή την βασική αρχή αμφισβητεί τώρα η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε δημοσίως ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη.
Δυστυχώς, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η καγκελάριος της Γερμανίας δεν πιστεύει στην Ευρωπαική Ένωση. Και βρίσκει έδαφος να αναπτύσσει τις απόψεις της και να λειτουργεί εκβιαστικά επειδή ο μεν Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έχει καταλήξει σχεδόν καρικατούρα, και αφετέρου επειδή οι χώρες του νότου έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ευρώπη χωρίς ισοτιμία και αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει. Και μη ενωμένη Ευρώπη, δεν μπορεί να ανταγωνισθεί διεθνώς.
Το πρόβλημα λοιπόν της ΕΕ είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Και φυσικά παρά την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μάλλον θα ξεπεραστεί όταν αντιληφθούν οι εταίροι τι διακινδυνεύουν να χάσουν αν υιοθετήσουν τις γερμανικές απόψεις. Και δεν είναι μόνο οι ηγέτες των άλλων χωρών που θα παίξουν ρόλο στη διάσωση της Ευρώπης, αλλά και τα στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν το ρόλο του "κακού" επιτηρητή των χωρών μελών. Θα αλλάξουν στάση και αθ επιβάλουν την χαλάρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ για έναν και μόνο λόγο: Διότι αν η Συνθήκη δεν χαλαρώσει και αν η αλληλεγγύη δεν επανέλθει στους κόλπους της ΕΕ, όλοι αυτοί οι υπάλληλοι της τεράστιας Ευρωπαικής γραφειοκρατείας θα μείνουν άνεργοι.
Γ.Νικολόπουλος
reporter
Post Top Ad
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Η Γερμανία θα χάσει -και- αυτόν τον πόλεμο..