Νυχτερινή συμφωνία με την τρόικα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Νυχτερινή συμφωνία με την τρόικα

Αύριο οι λεπτομέρειες της μαραθώνιας συνάντησης

Επιτεύχθηκε, τελικά, συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο.
Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε..συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρέθηκε η άμεση προώθηση των αλλαγών στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα δεν συμφωνεί με τις μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο Δημόσιο, ενώ διαφωνεί και με τις θέσεις της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, διευκρίνισε νωρίτερα πως «το θέμα των εργασιακών έχει ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο».
«Τώρα διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής και δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις», είπε ο κ. Πεταλωτής.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως «Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν, οι επιχειρησιακές, όμως, γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο».
Εξαιτίας της συνέχισης των πολύωρων διαπραγματεύσεων αναβλήθηκε για αύριο η συνέντευξη Τύπου της τρόικας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι «δεν σκάλωσαν» οι μεταξύ τους συνομιλίες.
Ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ. Κάρολο Παπούλια, σημείωσε ότι στις συνομιλίες υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα, τα οποία χρειάζονται διαπραγμάτευση, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα..
«Κάθε φορά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας ότι τη «διάσωση» του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
«Κάθε φορά κάνουμε μια διαπραγμάτευση η οποία είναι δύσκολη, από την οποία όμως βγαίνουμε, νομίζω, με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πάντα έχοντας στο μυαλό μας, βεβαίως, ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης διακυβεύεται και η επόμενη δόση του δανείου», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, είπε ότι αυτή «έχει εστιάσει κυρίως στα μεγάλα διαρθρωτικά θέματα, δηλαδή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο τομέα, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ΔΕΚΟ, πώς θα προχωρήσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας, πώς θα προχωρήσουμε με αλλαγές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, αυτά που είναι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια».
Ως προς τον προϋπολογισμό του 2011, ο υπουργός τον χαρακτήρισε ως μονόδρομο, υποστηρίζοντας ότι «αν θέλουμε να ξαναβρούμε την αξιοπιστία στις ξένες αγορές και βέβαια, να ξεκινήσει πάλι από το 2012 η ανάπτυξη στη χώρα μας», η οποία «θα δημιουργήσει δουλειές και βεβαίως, επενδύσεις».
Παραδέχθηκε πάντως ότι το 2010 χρειάστηκε να ληφθούν «εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, όπως η περικοπή των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα», διευκρίνισε όμως ότι «δεν σκοπεύουμε να επαναλάβουμε αυτά τα μέτρα το 2011».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «το 2010 ήταν μία κρίσιμη και εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία. Καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, που ήταν η χρεοκοπία. Καταφέραμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα, που ήταν να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».
πηγή Τα Νέα
Bookmark and Share