Από τις τράπεζες, που αποτελούν τη δομή του συστήματος και όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα οικονομικά και ταμειακά προβλήματα, θα ξεκινήσει το «κούρεμα» των μισθών του ιδιωτικού τομέα, η ανατροπή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η κατάργηση των Κανονισμών Προσωπικού.
Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο μνημόνιο και ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει...τεθεί ως άμεση προτεραιότητα από την τρόικα.
Η σχετική διαδικασία προβλέπει τη διάλυση των Κανονισμών εργασίας στις τράπεζες -που συνήφθησαν με συλλογικές συμβάσεις- και προβλέπουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου 35 ετών (και μέχρι τη χορήγηση πλήρους σύνταξης) και την απόλυση του υπαλλήλου για σπουδαίο λόγο.
Ουσιαστικά στις συγκεκριμένες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha Bank και ορισμένοι υπάλληλοι της Πειραιώς, της Eurobank κ.ά.) το βάρος της απόδειξης για την απόλυση ενός εργαζόμενου το φέρει ο εργοδότης. Σε αντίθεση με το ισχύον, για τους λοιπούς απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα, όπου το βάρος της απόδειξης (παράνομη και καταχρηστική απόλυση) φέρει ο μισθωτός με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Ηδη οι τραπεζίτες έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι η ρύθμιση προωθείται, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος φέρεται να ενημέρωσε τους τραπεζίτες ότι η πρόβλεψη του μνημονίου μένει ζωντανή και αναμένονται σχετικές πρωτοβουλίες εντός Φεβρουαρίου. Σε αυτό το, ευνοϊκό για τους εργοδότες, περιβάλλον και με τη συμμαχία της τρόικας η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών σταμάτησε κάθε επαφή με την ΟΤΟΕ για τη σύναψη νέας κλαδικής σύμβασης. «Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από κοινού με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος από το παρασκήνιο διαμορφώνουν τις νέες οικονομικές συνθήκες, ετοιμάζοντας σχέδιο νόμου μέσω του οποίου θα διευκολύνονται οι απολύσεις με στόχο τη μείωση του κόστους των τραπεζών, για να ξανακερδίσουν οι τραπεζίτες και οι οικονομικά ισχυροί του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου» αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος.
Η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών -αν και εμφανώς αντισυνταγματική στο βαθμό που αποτελεί κρατική παρέμβαση με στόχο την κατάργηση του αποτελέσματος των ελεύθερων διαπραγματεύσεων- διευκολύνεται από την πρόσφατη εισήγηση προς τον Αρειο Πάγο η οποία κρίνει συνταγματική μια άλλη κρατική παρέμβαση. Αυτή που έγινε το 2005 για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης στο χώρο της Εμπορικής Τράπεζας αναφορικά με το ταμείο ασφάλισης ΤΕΑΠΕΤΕ, το οποίο διαλύθηκε με νόμο του 2005 προκειμένου να πουληθεί η τράπεζα στη γαλλική Gredit Agrigole.
Στόχος της νέας κρατικής παρέμβασης υπέρ των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα με τα τοξικά προϊόντα και τις επισφάλειες των δανείων, είναι η απελευθέρωση των απολύσεων (5% κάθε μήνα) και η διευκόλυνση των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ουσιαστικά, επιχειρείται η μεταβίβαση των ζημιών στους εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλιστούν τα μερίσματα των μετόχων.
Xρ.Μέγας.
Post Top Ad
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Με την ανατροπή συμβάσεων στον τραπεζικό τομέα ξεκινά το "κούρεμα"..