Σε χαμηλά 40ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Σε χαμηλά 40ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα


«Την ώρα που το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα φθάνει σε υψηλά τετραετίας, το ελληνικό πέφτει σε χαμηλά 40ετίας. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας δημιουργεί κάποιες ανησυχίες. Παρ' όλα αυτά κρατάω ως αισιόδοξο μήνυμα το γεγονός ότι...η Ευρώπη - αλλά και οι τρίτες οικονομίες - έχουν θετικές προοπτικές και θα αποφύγουν την εμφάνιση του double-dip. Γι αυτό και πιστεύω ότι παρά τη δύσκολη περίοδο που έχει μπροστά της η Ελλάδα, τελικά θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas) κ. Ν. Βερνίκος με αφορμή το συμπέρασμα της τριμηνιαίας Παγκόσμιας Οικονομικής Έρευνας που διενεργεί το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών που βρίσκεται στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας σε νέα υψηλά από το 2007 βρίσκεται το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, ένα στοιχεία που δείχνει ότι η οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ξεκινήσει μία ανοδική πορεία. Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα παρουσίασε μία σημαντική άνοδο, μετά την μικρή πτώση που είχε καταγραφεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και τώρα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του δείκτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας στηρίζονται στις απαντήσεις 1.117 ειδικών από 119 χώρες, που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τόσο για την παρούσα οικονομική κατάσταση, όσο και για την προοπτική των επόμενων έξι μηνών.

Έτσι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρατηρήθηκε ότι η ανάπτυξη ήταν περισσότερη απ' ότι τον προηγούμενο χρόνο, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε πρόβλημα προστατευτισμού, που εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα των απειλών για έναρξη νομισματικού πολέμου.«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ευοίωνα, καθώς δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης που αναμένεται μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη. Όμως, η απειλή μεγαλύτερου προστατευτισμού παγκοσμίως δημιουργεί ανησυχίες, παραμένοντας μία πραγματική απειλή που θα εμποδίσει αυτή την ανάπτυξη» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ICC Jean-Guy Carrier.

Ο δείκτης έφτασε τις 106,8 μονάδες ξεπερνώντας κατά πολύ τον διαρκή μέσο όρο που είναι στις 96,9 μονάδες και έχει διαμορφωθεί από το 1991 οπότε και υπάρχουν στοιχεία. Επίσης, όσον αφορά στην βελτίωση της προοπτικής, αυτή δεν προήλθε τόσο από τις χώρες Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Ρωσία (των οποίων οι προβλέψεις ήταν μετριοπαθείς) αλλά κυρίως από τις πιο αισιόδοξες των ειδικών της Βορείου Αμερικής. Από τις εκθέσεις τους γίνεται σαφές ότι η ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά δυναμική μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για την εμφάνιση του γνωστού φαινομένου του "double-dip".

Στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή αυξητικοί είναι οι δείκτες και στην Ευρώπη - όχι όμως όσο στην Αμερική. Παρά ταύτα εμφανίζονται πολύ μεγάλες διαφορές στο εσωτερικό της ευρωζώνης, με την Γερμανία να ακολουθεί μία αποκομμένη άνοδο μετά την κρίση του 2009, και τις περιφερειακές χώρες, όπως Ελλάδα, Ιρλανδία Πορτογαλία και Ισπανία που βρίσκονται σε σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Οι πιο αισιόδοξοι πάντως (σε αντίθεση με τους Έλληνες και τους Πορτογάλους) είναι οι Ιρλανδοί που θεωρούν ότι η οικονομία τους θα ανακάμψει τους επόμενους έξι μήνες, στηριζόμενη κυρίως στην ενδυνάμωση των εξαγωγών τους.

Νομισματικοί Πόλεμοι

Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετάσχουν στην έρευνα, συμφώνησαν ότι η εμφάνιση νομισματικών πολέμων σηματοδοτούν την εμφάνιση προστατευτικών μέτρων, καθώς αρκετές οικονομίας ετοιμάζονται να θέσουν νέους δασμούς κατά των κρατών εκείνων που έχουν υποτιμημένα νομίσματα.

Πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της έρευνας, μειώνοντας έτσι κάποιες ανησυχίες εμφάνισης αποπληθωρισμού. Παγκοσμίως οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν το 2011 κατά 3,4%, σε σχέση με το 3,1% που έφτασαν πέρυσι. Η άνοδος αυτή προέρχεται κυρίως από τις χώρες της Ασίας, όπου ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 3,6% το 2011 από 2,9% το 2010. Από την άλλη, στην Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού κατά 2% το 2011 από 1,6% και 1,8% που ήταν αντίστοιχα το 2010.
Bookmark and Share