Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκαν, αλλά οι διαδηλωτές απέρριψαν την κίνηση ως τέχνασμα, το οποίο..δεν θα τους αποτρέψει από τον στόχο της ανατροπής του προέδρου Μουμπάρακ.
Από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος παραιτήθηκε και ο γιος του προέδρου, Γκαμάλ.
Νέος γενικός γραμματέας αναλαμβάνει ο Χόσαμ Μπαντράουϊ, έως τώρα μέλος του κόμματος, μέλος της Ανω Βουλής και του «Συμβουλίου των σοφών».
Η παραίτηση Γκαμάλ Μουμπάρακ «είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας πολιτικής αλλαγής», σχολίασε στην Ουάσινγκτον πηγή της κυβέρνησης Ομπάμα.
Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, συνταξιούχος διπλωμάτης Φρανκ Γουάϊσνερ επισήμανε ότι «ο κίνδυνος για βία δεν έχει ακόμα εκλείψει, η τωρινή κατάσταση είναι ευάλωτη, όμως η διεύθυνση των πραγμάτων, πλέον, είναι υποσχόμενη. Πρέπει να παραμείνει πρόεδρος ο Χόσνι Μουμπάρακ, για να κατευθύνει τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και να διασφαλίσει μία ομαλή πολιτική έκβαση».
Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην 47η Διάσκεψη για την Ασφάλεια επισήμανε ότι τα όσα δήλωσε ο Γουάϊσνερ, «δεσμεύουν μόνον τον ίδιο, ιδίως τα αφορώντα τον τωρινό ρόλο του προέδρου Μουμπάρακ». «Αυτές, είναι δηλώσεις ενός απλού Αμερικανού πολίτη», ανέφερε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στους οποίους εξέφρασε την πεποίθησή του για την ανάγκη μίας πολιτικής αλλαγής «άμεσα».
«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στη σημασία μίας ομαλής και ειρηνικής μετάβασης, άμεσα, σε μία κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού, συμπεριλαμβάνοντας την αξιοπιστία, αλλά και τις χωρίς αποκλεισμούς διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», ενημέρωσε εκπρόσωπός του.
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή ότι η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να ξεκινήσει τώρα, αλλά οι λεπτομέρειες της διαδικασίας χρειάζεται να καθοριστούν από τον λαό.
Πολλοί δυτικοί ηγέτες, από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια, απηύθυναν κάλεσμα για μία «συντεταγμένη μετάβαση στη Δημοκρατία». «Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάιρο ένα κενό εξουσίας», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Οι άμεσες εκλογές, ως αρχή της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, είναι λάθος», επισήμανε. Για «θύελλα» στον αραβικό κόσμο προειδοποίησε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον.
Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος Μουμπάρακ είχε σύσκεψη με τους υπουργούς του οικονομικού τομέα, και με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Εκτιμάται ότι οι ταραχές κοστίζουν καθημερινά στο αιγυπτιακό δημόσιο 300 εκατομ. δολάρια.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ φέρεται να πιέζεται να δώσει την πραγματική εξουσία στον αντιπρόεδρο, πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Ομαρ Σουλεϊμάν, 72 ετών, και έως το φθινόπωρο «να μείνει αξιοπρεπώς στην προεδρία», άνευ πραγματικής εξουσίας. Αυτό τον συμβουλεύει το «Συμβούλιο των Σοφών», που δηλώνει ότι «έχει κατ'ευθείαν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σουλεϊμάν».
Αμφιβάλλει, όμως, ότι είναι υλοποιήσιμη αυτή η ιδέα ο νέος πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ, που διατηρεί προσωπική επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στη Δύση, και οι New York Times συμφωνούν ότι το ζητούμενο είναι να αναχωρήσει, μετά από 30 συναπτά έτη, αξιοπρεπώς από τον θώκο της εξουσίας του ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Μάλιστα, ρίχνεται η ιδέα να μείνει έως το φθινόπωρο, και μόνον, στην προεδρική κατοικία στο Σαρμ ελ Σέϊχ.
Αλλη ιδέα, είναι να τού επιτραπεί η θεραπεία του σε ένα γερμανικό νοσοκομείο, όπως συνέβη τα τελευταία έτη.
Σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, οι τραυματίες της λαϊκής εξέγερσης είναι τουλάχιστον πέντε χιλιάδες, ως σήμερα, μετά την 25η Ιανουαρίου, όταν αυτή πρωτοξεκίνησε. Ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν στα πολλαπλά επεισόδια με την αστυνομία και με τον στρατό, έως και 300 θάνατοι.
Post Top Ad
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Παραιτήσεις στο κόμμα Μουμπάρακ