Οκτώ νέες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Οκτώ νέες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό

Οκτώ νέες παρεμβάσεις, ανάμεσά τους και η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά εντός του...2011, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο νόμο Λοβέρδου, με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για τις οποίες εκφράστηκε η δυσαρέσκεια της τρόικας, εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, τα οποία επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, με κυριότερες τις εξής:

1) Καθιέρωση εργοσήμου: Ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικότροφου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τους περιστασιακά εργαζομένους, αναμένεται να ξεκινήσει την 1/3/2011. Από τα ασφαλιστικά ταμεία θα εκδίδεται ειδικό εργόσημο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διαθέσεως με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τμήμα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί και το άλλο από τον εργοδότη. Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταμείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο.
Με το σύστημα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζομένου. Για τον τρόπο διανομής του κουπονιού θα μπορεί να αγοράζει ο εργοδότης αλλά και να εξαργυρώνει ο απασχολούμενος μέσω μηχανημάτων πολλαπλών συναλλαγών, ΑΤΜ νέας γενιάς, μέσω των οποίων θα γίνεται η συναλλαγή. Τα μηχανήματα αυτά (περίπου 6.000) θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ μάρκετ.

2) Ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2011 η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και η απογραφή των συνταξιούχων ώστε να διαπιστωθούν οι διπλοσυνταξιούχοι, καθώς και εκείνοι που δεν δικαιούνται σύνταξη.

3) Συστήνεται η λειτουργία του ενιαίου φορέα παροχών υγείας, σε συνέχεια του ΣΥΣΠΥ (Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας) που παρουσιάζει ήδη θεαματικά αποτελέσματα. Ενίσχυση του ρόλου των Ταμείων στη διαπραγμάτευση για αγορά υπηρεσιών υγείας. Στο υπάρχον σύστημα θα υπαχθεί η δημιουργία ενιαίου πλαισίου παροχών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους πολίτες.

4) Επικαιροποιείται η λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Η νέα μικρότερη λίστα (η οδηγία είναι να παραμείνει το 10% των επαγγελμάτων) θα εκδοθεί το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2011 και όπως προβλέπει ο νόμος, δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015.

5) Δημιουργείται Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας με στόχο τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων με τη λειτουργία και τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8%-9% (από 14%). Στο ΚΕΠΑ υπάγεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας και εντάσσονται και γιατροί των υπολοίπων ΦΚΑ και του ΕΣΥ, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, οιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουμένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων.

6) Καταρτίζεται μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο τηρείται στη Δ/νση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ο τρόπος και τα κριτήρια κατάρτισης του μητρώου.

7) Δημιουργείται Ενιαίος Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων καθώς και οι υποτροπές αυτών, προκαθορίζεται για όλους τους Ασφαλιστικούς Φορείς. Έως την έκδοση του νέου Ενιαίου Κανονισμού η αναπηρία προσδιορίζεται σύμφωνα με όσα σήμερα ισχύουν. Από της εφαρμογής του Ενιαίου Κανονισμού οι επιλαμβανόμενες των περιπτώσεων Υγειονομικές Επιτροπές υποχρεούνται στις γνωματεύσεις τους να μνημονεύουν ρητά το σχετικό εδάφιο ή τον συνδυασμό εδαφίων στα οποία ερείδεται ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας.

8) Μονιμοποίηση σύνταξης αναπηρίας των ασφαλισμένων από 1/1/1993. Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας υφίσταται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, παρατείνεται δε με τις ίδιες προϋποθέσεις, ενώ δύναται να ελέγχεται αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε, με την υποβολή του συνταξιούχου σε ιατρική εξέταση από τις ανωτέρω επιτροπές. Οι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη, μπορεί δε να είναι οριστικές, εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές μετά και την τελική γνωμάτευση των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών εφόσον: α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές. β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές
Bookmark and Share