Πώς έγινε το deal των 45 εκατ. ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Πώς έγινε το deal των 45 εκατ. ευρώ

Ενα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων ετών στο χώρο του real estate ανακοίνωσε η Εμπορική Τράπεζα..

Με τη μέθοδο του sale and lease back (πώληση και επανενοικίαση), διέθεσε 14 ακίνητα έναντι 45 εκατ. ευρώ.
Αγοραστής, ένας...ελληνοαμερικανός επενδυτής με «έντονη παρουσία στο χρηματοπιστωτικό τομέα και συχνός επισκέπτης των ελληνικών νησιών με το ιδιόκτητο σκάφος του», όπως υποστηρίζουν πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Με τα 45 εκατ. ευρώ ο Ελληνοαμερικανός φέρεται να εξασφαλίζει ετήσια απόδοση της τάξεως του 8%, καθώς η Εμπορική Τράπεζα δεσμεύτηκε ότι θα ενοικιάζει τους συγκεκριμένους χώρους που πούλησε για περίοδο τουλάχιστον 12 ετών. Στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που άλλαξαν ιδιοκτήτη περιλαμβάνονται και αρκετά «φιλέτα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γωνιακό κατάστημα της Εμπορικής στη συμβολή της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της λεωφόρου Συγγρού, συνολικής επιφάνειας περίπου 600 τ.μ. και εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερης αξίας θεωρείται το κατάστημα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Π. Φάληρο, καθώς η αξία του υπερβαίνει τα 3,3 εκατ. ευρώ και το ετήσιο μίσθωμα τις 230.000 ευρώ.
Παρά την κρίση, για την αγορά των 14 ακινήτων (μεταξύ άλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αλιμο, Καλλιθέα, Μεταξουργείο, Νέα Φιλαδέλφεια, Ακτή Μουτσοπούλου, Πανόρμου) υπήρξε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από ελληνικές τράπεζες, ξένα funds αλλά και εφοπλιστικά κεφάλαια. Γνώστες της εγχώριας κτηματαγοράς αποδίδουν αυτό το ενδιαφέρον στη διόρθωση των τιμών τους τελευταίους μήνες αλλά και στην αύξηση των αποδόσεων.
«Για ακίνητα που μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερές αποδόσεις -δηλαδή να ενοικιάζονται σχετικά άμεσα ακόμη και στις τωρινές συνθήκες- λεφτά υπάρχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της κτηματαγοράς. Μάλιστα, εκτιμά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πολλαπλασιαστούν τα επενδυτικά funds που θα αρχίζουν να... σκαλίζουν την ελληνική αγορά. Προβλέπουν ότι θα συσταθούν ακόμη περισσότερα «οχήματα ειδικού σκοπού» με στόχο την απόκτηση ακινήτων αλλά και εταιρείες επενδύσεων ακινήτων.
Για τα μεγάλα «πορτοφόλια» που θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα βασικό εμπόδιο αποτελεί η φορολογική πολιτική. Ο υψηλός συντελεστής στο φόρο μεταβίβασης (10% για τα μεταχειρισμένα, 23% για τα καινούρια) αλλά και οι φόροι που συνδέονται με την κατοχή ακινήτων (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΦΜΑΠ) είναι σαφώς υψηλότεροι συγκριτικά με τους φόρους που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Bookmark and Share