Συνεχιζόμενα πυρά κατά της Λιβύης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Συνεχιζόμενα πυρά κατά της Λιβύης

  • Άγγλοι και Γάλλοι έβαλαν στόχο την οικία Καντάφι..
  • Οι ΗΠΑ διαφοροποιούνται και ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν στον κατάλογο των στόχων τον Λίβυο ηγέτη.
«Για δεύτερη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη στην εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά επίγειων στόχων, από ένα υποβρύχιο τύπου Τραφάλγκαρ, στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της εκτέλεσης...του σχεδίου των συμμαχικών δυνάμεων να επιβάλλουν το ψήφισμα του ΟΗΕ», δήλωσε μέσω ενός αρχιστράτηγου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Εμείς και οι σύμμαχοί μας από τα άλλα κράτη , συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτει η ανακοίνωση, του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας. «Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού», πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο. Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Οι ΗΠΑ από την μεριά τους δήλωσαν ότι δεν έχουν στον κατάλογο των στόχων τον ίδιο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Ο αντιναύαρχος Μπίλ Γκόρτνεϊ , επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου δήλωσε κατηγορηματικά στον Τύπο ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον «κατάλογο των στόχων» των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας. Πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί κανένα πολεμικό αεροσκάφος της συμμαχίας από τις επιθέσεις της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των πολιτών. Ο αντιναύαρχος ανέφερε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί «σοβαρά πλήγματα» γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματική δημιουργία της ζώνης εναέριου αποκλεισμού.
Bookmark and Share