Πώληση πληροφοριών από έρευνες πετρελαίου; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Πώληση πληροφοριών από έρευνες πετρελαίου;

Σε τρίτες εταιρείες θα μπορούν να πωλούνται πληροφορίες - πακέτο ακόμα και από την πρώτη φάση των ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως προβλέπει διάταξη του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής..

Το νομοσχέδιο, εκτός από τις...ρυθμίσεις για την έρευνα και την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας, τη γεωθερμία κ.λπ.

Παρ' ότι αναγνωρισμένη διεθνής πρακτική η δυνατότητα πώλησης πληροφοριών από τις σεισμικές έρευνες εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Πρόκειται για τη μέθοδο των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων», που δίνει τη δυνατότητα σε εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα της αγοράς και να πωλήσουν στη συνέχεια σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες «πακέτα πληροφοριών - προγραμμάτων Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων».

Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο προσδοκά να χαρτογραφηθούν πιο γρήγορα οι λεγόμενες «πετρελαιοπιθανές» περιοχές στη χώρα και να γλυτώσει το δημόσιο από έξοδα για την πρώτη φάση των ερευνών.

Μειώσεις

Παράλληλα, με φορολογικές μειώσεις και τη μέθοδο της «ανοικτής πόρτας» που θεσπίζει το σχέδιο νόμου σκοπεύει να προσελκύσει άμεσα εξειδικευμένες εταιρείες για τις έρευνες πετρελαίου. Οπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στόχος είναι μέσα σε 18 μήνες να έχουν ξεκινήσοι οι πρώτες γεωτρήσεις, ενώ οι περιοχές που θα δοθούν πρώτες προς έρευνα θα είναι πεδία στη Δυτική Ελλάδα, όπου η μέχρι τώρα συλλογή στοιχείων παρέχει βάσιμες ενδείξεις για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Το σύστημα «open door», της «ανοικτής πόρτας», επίσης αποτελεί διεθνή πρακτική που θεσπίζεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για περιοχές που θα διατεθούν για έρευνα σε μόνιμη βάση και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί, χωρίς διαγωνισμό, να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την περιοχή, να διαπραγματεύεται και να παίρνει την άδεια για έρευνα και εκμετάλλευση.

Διαγωνισμοί

Παράλληλα, ο νέος φορέας του Δημοσίου, που συστήνει το υπουργείο, θα μπορεί να διεξάγει τους «κλασικούς» διαγωνισμούς για την παραχώρηση των ερευνητικών δικαιωμάτων σε συγκεκριμένα πεδία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μανιάτη, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα αύξηση της ερευνητικής περιόδου και της έκτασης των υπό αδειοδότηση περιοχών, ενώ θεσπίζει αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με βάση τις τελευταίες κατευθύνσεις της Ε.Ε., όπως έχουν διαμορφωθεί μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού.

Οσον αφορά στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και στους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας- Ιταλίας και Ελλάδας- Βουλγαρίας, το νομοσχέδιο εισάγει διαδικασίες εξπρές για την αδειοδότησή τους και τις άλλες διοικητικές πράξεις που χρειάζονται για να υλοποιηθούν με βάση το νόμο του 1991 που είχε ισχύσει για την κατασκευή του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου
Bookmark and Share