Reuters: Μην περιμένετε θαύματα στη Σύνοδο της Παρασκευής - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Reuters: Μην περιμένετε θαύματα στη Σύνοδο της Παρασκευής


Οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν σε σημεία του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και να παρουσιάσουν την εξέλιξη ως σημαντική νίκη κατά της κρίσης χρέους. Οι αναλυτές δυσπιστούν..

Τα επόμενα επιφυλακτικά βήματα στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους θα κάνουν στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά δεν θα...υπάρξει κάποια «επαναστατική πρόοδος», με αποτέλεσμα τα ευρύτερα προβλήματα χρέους να επιμείνουν, προειδοποιεί το Reuters.

Όπως εκτιμά το πρακτορείο, οι ηγέτες των 17 χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, έπειτα και από την παρουσίαση της συμβιβαστικής λύσης (ηπιότερης των αρχικών γαλλογερμανικών προτάσεων) από τους Jose Manuel Barroso και Herman van Rompuy.

Τα σημεία που προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις, όπως η δέσμευση για την κατάργηση της σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με τον πληθωρισμό, αναμένεται να απαλειφθούν, εκτιμά το Reuters, αν και προβλέπει συμφωνία σε άλλα ζητήματα, όπως τα μέτρα για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με βάση τις εξελίξεις του δημογραφικού και η κίνηση προς έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή που θα λειτουργήσει ως βάση για τις επιχειρήσεις.

Έστω και μία τέτοια συμφωνία θα παρουσιαστεί από τους ηγέτες –και κυρίως τη Merkel και το Sarkozy- σαν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της κρίσης, αν και οι αναλυτές αντιλαμβάνονται ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας δεν βρίσκεται στην καρδιά των προβλημάτων που σήμερα ταλαιπωρούν την Ευρωζώνη.

Ουσιαστικά, η Σύνοδος της Παρασκευής διαμορφώνει το έδαφος για τη σημαντική συνάντηση των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου, όταν στόχος είναι να συμφωνήσουν για ένα συνολικό πακέτο – λύση στην κρίση.
Bookmark and Share