Λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος με το ευρώ, οι δανειολήπτες βλέπουν όχι μόνο τις μηνιαίες δόσεις αλλά και το άληκτο κεφάλαιο που χρωστούν, να αυξάνονται αντί να μειώνονται.
Το τελευταίο διάστημα, το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του ευρώ. Σε ποσοστό που έφτασε μέχρι και 31% σε έναν χρόνο! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα.. όσοι έχουν δανειστεί σε ελβετικό νόμισμα να βλέπουν τα μέχρι πρότινος οφέλη στη μηνιαία δόση των δανείων τους να περιορίζονται και να γυρίζουν σε ζημιά, όταν συγκρίνονται με τη μηνιαία δόση των δανείων σε ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1,60 όπου βρισκόταν η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με το ελβετικό νόμισμα το 2008, το ευρώ ξεκίνησε την πτωτική πορεία του τον Νοέμβριο του 2009 από το 1,5093, κατρακυλώντας σταθερά και φτάνοντας τον Σεπτέμβριο του 2010 στο 1,2967.
Ακολούθησε η σταθεροποίησή του στην περιοχή του 1,32 με 1,38, για να ξεκινήσει από τις αρχές του έτους εκ νέου την πτωτική πορεία του, φτάνοντας στο 1,23. Το τελειωτικό χτύπημα το επέφερε η επέκταση της οικονομικής κρίσης τις τελευταίες εβδομάδες, η οποία έφερε σε θέση ισχύος το ελβετικό νόμισμα, ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.
Το ελβετικό φράγκο διαπραγματευόταν στα μέσα της εβδομάδας έναντι του ευρώ στα 1,0515 (μετά από παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας). Νωρίτερα είχε φτάσει υψηλότερα, στα 1,0257 ευρώ, ενώ στις 9 Αυγούστου είχε φτάσει στα 1,0075 ευρώ. Μάλιστα, και παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίδραση της κίνησης αυτής στις αγορές θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το ελβετικό νόμισμα αποτελεί το εναλλακτικό καταφύγιο του ευρώ, σε μια συγκυρία όπου το τελευταίο βάλλεται εν μέσω κρίσης.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η επιβάρυνση της μηνιαίας δόσης όσων έχουν δανειστεί βάσει του ελβετικού φράγκου. Και η μείωση των κερδών που κατέγραφαν οι δανειολήπτες από την υποχώρηση του libor του φράγκου (0,2% από 2% και πάνω που ήταν πριν από μία διετία).
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι, στη συγκυρία που διανύουμε, δεν συμφέρει ούτε η μετατροπή των δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, καθώς μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε πραγματικές ζημίες.
Παράλληλα, ανοίγουν νέες ευκαιρίες για επίδοξους (και προφανώς ελάχιστους) νέους δανειολήπτες: εκτιμάται ότι όποιος καταφέρει να εξασφαλίσει δάνειο συνδεδεμένο με το ελβετικό νόμισμα, θα κερδίσει σημαντικά ποσά από το γύρισμα της ισοτιμίας, όταν η κατάσταση στις αγορές ηρεμήσει και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να έχουν μειώσει τις χορηγήσεις δανείων που το επιτόκιό τους είναι συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο, ωστόσο συνεχίζουν να διαθέτουν προϊόντα, κυρίως σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα χρόνια (μέχρι να περάσει η μπόρα), με επιτόκιο που ξεκινά από 3,70% για τον πρώτο χρόνο, εκτοξεύεται ωστόσο στο 5% για τα επόμενα χρόνια της σταθερής περιόδου.
Μετά το τέλος της σταθερής περιόδου, το επιτόκιο μετατρέπεται σε κυμαινόμενο, βασισμένο στο επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς, ενός μηνός, σε ελβετικά φράγκα (CHF 1M-Libor), πλέον ενός περιθωρίου, ανάλογα με τη σχέση δανείου προς αξία ενυπόθηκου ακινήτου.
Επιπλέον, τα παραπάνω προϊόντα προσφέρονται και με δυνατότητα προστασίας της δόσης από μελλοντικές μεταβολές του ελβετικού φράγκου ως προς το ευρώ (συν-πλην 5% επί της συναλλαγματικής ισοτιμίας της πρώτης εκταμίευσης του δανείου), με επιβάρυνση του επιτοκίου κατά 0,20% για την περίοδο αυτή.
Αυξάνονται όλα τα επιτόκια χορηγήσεων μετά την κίνηση της EKT
Η μία μετά την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες ανακοινώνουν νέα αύξηση των επιτοκίων τους στις χορηγήσεις και, σε κάποιες περιπτώσεις, στις καταθέσεις.
Την περασμένη Παρασκευή, η Εθνική Τράπεζα, επικαλούμενη την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25 της μονάδας, ανακοίνωσε ότι αυξάνει από τις 8 Αυγούστου τα επιτόκια βασικών καταθετικών προϊόντων της, που αφορούν ευρείες ομάδες πελατών της. Από την ίδια ημερομηνία, η Εθνική Τράπεζα έχει προβεί αντίστοιχα και σε περιορισμένου ύψους αυξήσεις επιτοκίων σε ορισμένα μόνο δανειακά προϊόντα της.
Αναπροσαρμογές επιτοκίων ανακοίνωσε και η Eurobank. Έχουν προηγηθεί αναπροσαρμογές από την ΕΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς, στα πλαίσια της συγκυρίας και της αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει η Eurobank, στο πλαίσιο της αύξησης του Euribor σε συνδυασμό με την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου της EKT τον Ιούλιο, καθώς και τις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας που εξακολουθούν να ισχύουν στην ελληνική τραπεζική αγορά, αυξάνει το επιτόκιο του λογαριασμού καταθέσεων Όψεως Ιδιωτών έως και 0,25 της μονάδας. Επίσης, αυξάνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων κατά 0,25 της μονάδας.
Αντίστοιχη είναι η αύξηση και στα βασικά επιτόκια χορηγήσεων Μικρών Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών: αύξηση κατά 0,25 της μονάδας.
Τέλος, τα κυμαινόμενα επιτόκια των καταθετικών/δανειακών προϊόντων, που συνδέονται συμβατικά με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το Euribor, αναπροσαρμόζονται αυτόματα. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν από την Τρίτη 16 Αυγούστου.
Στην αναπροσαρμογή των επιτοκίων της σε ορισμένα από τα προϊόντα της προχωρεί από την επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, από τις 16 Αυγούστου του 2011 αναπροσαρμόζονται δύο από τα επιτόκια επιχειρηματικών χορηγήσεων. Συγκεκριμένα: το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) αναπροσαρμόζεται στο 9,25%, ενώ το Προνομιακό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΠΕΧ) στο 8,90%. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς από τις 15 Σεπτεμβρίου αυξάνει τα Βασικά Επιτόκια Καταναλωτικής και Στεγαστικής Πίστης κατά 0,25 μονάδες