Κερδίζει έδαφος η θεωρία που θέλει τους σύγχρονους Ευρωπαίους να έχουν τις ρίζες τους στους «κυνηγούς» που κατοικούσαν στη Γηραιά Ηπειρο πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια και όχι στις φυλές της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσοποταμίας.
Αυτό, σύμφωνα με το BBC, είναι το... συμπέρασμα μιας νέας έρευνας την οποία διεξήγε πολυεθνική ομάδα επιστημόνων (κυρίως γενετιστών) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of Royal Society B -αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι θα χρειαστεί πιο ενδελεχής μελέτη των δεδομένων προκειμένου να υπάρξει οριστικό συμπέρασμα.
40.000 χρόνια
Τα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια, την περίοδο που έχει χαρακτηριστεί ως Παλαιολιθική Εποχή. Οι φυλές αυτές κατάφεραν να επιβιώσουν των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν κατά την Εποχή των Παγετώνων, πριν από 20.000 χρόνια, μετακινούμενες προς ορισμένες θερμότερες περιοχές στο νότιο τμήμα της ηπείρου -για να επιστρέψουν στο Βορρά αργότερα, όταν μεγάλο μέρος των πάγων είχε λιώσει.
Ωστόσο, λίγες χιλιάδες χρόνια αργότερα, η Ευρώπη εποικίστηκε από νομάδες και αγροτικούς πληθυσμούς που προέρχονταν από την Ανατολία, οι οποίες κινήθηκαν προς τα δυτικά μέσω της σημερινής Τουρκίας. Από αυτό το σημείο και μετά ξεκινά η ανάμειξη των πληθυσμών, με αποτέλεσμα η γενετική ταυτότητα να μην είναι πλέον ξεκάθαρη. Να μην μπορεί, δηλαδή, κανείς να αποδείξει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κυρίως πρόγονοι των σύγχρονων Ευρωπαίων -οι προϋπάρχοντες «κυνηγοί» ή οι μετέπειτα αγρότες, που έφεραν μαζί τους ένα πολύ διαφορετικό πολιτισμό;
Χρωμόσωμα Υ
Η προαναφερθείσα έρευνα βασίστηκε κυρίως στη μελέτη του χρωμοσώματος Y, το οποίο θεωρείται ότι μεταφέρει γενικά αναλοίωτες τις γενετικές πληροφορίες από πατέρα σε γιο. Οι επιστήμονες εξέτασαν ειδικά ένα τύπο του συγκεκριμένου χρωμοσώματος, το ονομαζόμενο R-M269, το οποίο «σφραγίζει» περισσότερους από 100 εκατ. άντρες στη σημερινή Ευρώπη -και, κατά συνέπεια, η γεωγραφική πορεία του στα βάθη των αιώνων είναι το «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση της προέλευσής μας.