Δικαίωμα είσπραξης του εφάπαξ δικαιούχου που απεβίωσε αποκτούν -μετά τους επιζώντες συζύγους, τα τέκνα κ.ά. των παντρεμένων- και οι κληρονόμοι των ανύπαντρων ασφαλισμένων σε όλα τα ταμεία τα οποία χορηγούν το σχετικό βοήθημα.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε σε.. εφαρμογή του νέου νόμου 3996/11 για το ΣΕΠΕ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το εφάπαξ δικαιούνται και οι γονείς, αδελφοί και αδελφές του θανόντος ασφαλισμένου, κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, εφόσον ο θανών είχε τουλάχιστον 20ετή ασφάλιση στο φορέα πρόνοιας (ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς) και δεν υπάρχουν πρόσωπα που να δικαιούνται το εφάπαξ βοήθημα (για τους παντρεμένους χρειάζονται 12,5 έτη ασφάλισης). Να σημειωθεί ότι λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των εφάπαξ, μόνο στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων έχουν καταγραφεί 515 θάνατοι δικαιούχων
Σε ό,τι αφορά τις αναγνωρίσεις χρόνων, δίνεται τέλος δυνατότητα τους ασφαλισμένους ταμείων (των ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΥΑΠ, των τομέων ΤΕΑΕΧ και ΤΕΑΥΠΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ και του ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ) να αναγνωρίζουν, από τις 5 Αυγούστου και μετά, κάθε προϋπηρεσία που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή το φορέα κύριας ασφάλισής τους, ώστε να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό φορέα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του κύριου φορέα.