Οπως επισημαίνει σε άρθρο της η «Le Monde», σε μία προεκλογική χρονιά, η Γαλλία είναι μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετεί μέτρα λιτότητας, λέξη που σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η κυβέρνηση της χώρας «δεν τολμά καν να ξεστομίσει».
Το γαλλικό Κοινοβούλιο ξεκίνησε την Τρίτη τη συζήτηση για τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου. Οπως... επισημαίνει σε άρθρο της η «Le Monde», σε μία προεκλογική χρονιά, η Γαλλία είναι μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετεί μέτρα λιτότητας, λέξη που σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα η κυβέρνηση της χώρας «δεν τολμά καν να ξεστομίσει». Ωστόσο, ένας μικρός γύρος στις αντίστοιχες πολιτικές που έχουν ανακοινώσει οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι τους τελευταίους μήνες είναι αρκετός για δώσει μία ιδέα του «αέρα» λιτότητας που πνέει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
ΓΑΛΛΙΑ
12 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) σε μία διετία
Για τη μείωση του ελλείμματός της, η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 12 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ φέτος και 11 δισ. ευρώ το 2012), κάτι που θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
86 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας
Ως ο αιώνιος «καλός μαθητής» της Γηραιάς Ηπείρου, η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν, τον Ιούνιο του 2010, πρόγραμμα δραστικών περικοπών. Ηταν, μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτού του είδους μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προβλέποντας περικοπές ύψους 86 δισ. ευρώ έως το 2014. Στόχος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είναι να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% το 2013 έναντι 6% το 2010. Το πρόγραμμα αφορά κυρίως σε περικοπές δαπανών: «Πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, «ψαλίδι» στα επιδόματα ανεργίας κ.ά. Παράλληλα, επιβλήθηκαν νέοι φόροι, όπως π.χ. στα αεροπορικά εισιτήρια.
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
91 δισ. ευρώ (5,3% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα πενταετίας
Με το που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, η νέα κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον υιοθέτησε ένα πρόγραμμα λιτότητας άνευ προηγουμένου μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών οικονομιών. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τόσο δραστικές περικοπές που αντιπολίτευση και αρκετοί οικονομολόγοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δολοφονεί» την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. Στόχος της Βρετανίας είναι να μειώσει το έλλειμμά της από το 11,1 του ΑΕΠ το 2010 σε 1,5% του ΑΕΠ το 2016. Οι περικοπές ύψους 80 δισ. στερλινών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την περικοπή 300.000 θέσεων εργασίας στο βρετανικό δημόσιο τομέα.
ΙΤΑΛΙΑ
93,5 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τριετίας
Κάτω από τις έντονες πιέσεις των αγορών η Ιταλία υιοθέτησε τον Αύγουστο ένα πρόγραμμα λιτότητας ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έως το 2013 και να μειώσει το τεράστιο χρέος της που ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ. Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο η ψήφιση και άλλων μέτρων λιτότητας για την εξοικονόμηση 48 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θεωρείται ο υπ' αριθμόν ένα στόχος για τη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Από πλευράς περικοπών δαπανών πλήττονται κυρίως οι περιφέρειες και το σύστημα Υγείας.
ΙΣΠΑΝΙΑ
70 δισ. ευρώ (6,4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τριετίας
Στα τέλη Αυγούστου η Ισπανία υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 5 δισ. ευρώ, με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 6% το 2011 έναντι 9,2 το 2010. Πέρυσι είχαν προηγηθεί και άλλα μέτρα λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μείωση των δημοσίων δαπανών, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5% το 2010 και «πάγωμα» το 2011.
ΕΛΛΑΔΑ
28,4 δισ. ευρώ (12,7% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα πενταετίας
Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι οι τρεις χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Ιούνιο περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές για μία μικρή οικονομία που συνεισφέρει το 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση φόρων και μείωση δημοσίων δαπανών. Προβλέπει, επίσης, ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων που θα έχει ως στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η «θεραπεία» αυτή κρίθηκε αναγκαία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους εταίρους για να καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι αντί να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της χώρας, αυτή η θεραπεία συνέβαλε στην εμβάθυνση της ύφεσης.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
10 δισ. ευρώ (6,1% του ΑΕΠ) σε επίπεδο τριετίας
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας στις 31 Αυγούστου με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 9,1% το 2010 και στο 3% το 2013. Το πρόγραμμα αυτό ήταν, επίσης, προϋπόθεση για να λάβει η χώρα τη δεύτερη δόση του δανείου της, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 78 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται φόρος αλληλεγγύης, αλλά και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 2% ετησίως την περίοδο 2012 - 2014.
Post Top Ad
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
«Πέπλο» λιτότητας καλύπτει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο...