Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σχέδια του γερμανού «ανθύπατου»


Ο επικεφαλής της νεοσύστατης ομάδας δράσης (task force) είδε όλους τους υπουργούς, επισκέφθηκε την αξιωματική αντιπολίτευση, τους εκπροσώπους των επαγγελματικών ενώσεων και των συνδικάτων και παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα.

Δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από τον...
«μακρύ κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει η κυβέρνηση», ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα κομίσει στην επόμενη επίσκεψή του τον Οκτώβριο, με την πρώτη έκθεση για τα δημοσιονομικά και την κατάσταση της διοίκησης.

Στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε για 25 χρόνια στην Κομισιόν, ο Χ. Ράιχενμπαχ έχει τη φήμη του «πιο αυστηρού γενικού διευθυντή». Σπούδασε οικονομικά στον Καναδά και στη Γερμανία και στη συνέχεια ανέβηκε σε όλη την ιεραρχία της Κομισιόν. Παντρεμένος με την ευρωβουλευτίνα του SPD Ντίγκμαρ Μπίερεντ, κατατάσσεται στην πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών γραφειοκρατών και είχε επί χρόνια την ευθύνη των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Το 2004 μετά τη συνταξιοδότησή του πήγε στο Λονδίνο, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, απ' όπου αποχώρησε πέρυσι. Η εμπειρία του στα ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα και το ότι ως αντιπρόεδρος της τράπεζας εργάστηκε για την ανασυγκρότηση 29 χωρών της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τον επέλεξε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, για την ειδική αποστολή στην Ελλάδα.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους υπουργούς λέγοντας ότι «δεν είναι ούτε ελεγκτής ούτε επιτηρητής». Πολύ περισσότερο «δεν έχει ρόλο σκιώδους πρωθυπουργού». Ήταν ενήμερος για τις αντιδράσεις του Θ. Πάγκαλου και του Κ. Σκανδαλίδη, αλλά δεν έκανε καμία νύξη. Ποιος είναι ο ρόλος του; Να «παράσχει τεχνικές συμβουλές», επιμένει, «για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της διοίκησης». Αυτό είναι το έργο της ομάδας δράσης, σύμφωνα με την εντολή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο ερώτημα τι θα κάνει εάν οι προτάσεις του δεν υλοποιηθούν ο Χ. Ράιχενμπαχ απαντά διπλωματικά ότι «υπάρχει συμφωνία της Ε.Ε. και της Ελλάδας για συνεργασία ώστε να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Στην επόμενη επίσκεψή του τον Οκτώβριο, θα δώσει τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση του εισπρακτικού μηχανισμού. Η δεύτερη έκθεση της ομάδας αφορά την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αναμόρφωση της διοίκησης. Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν ενταχθεί στην ομάδα δράσης έχουν ήδη κάνει την πρώτη αξιολόγηση των φακέλων που πήραν από τα υπουργεία και οι εκθέσεις, όπως προϊδεάζουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα είναι γενικόλογα κείμενα, αλλά σχέδια με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Η ομάδα θα εργαστεί κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Ουσιαστικά θα εκπονεί σχέδια δράσης ανά τομέα και θα ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία να υποβάλλουν τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις

Οι εμπειρογνώμονες της ομάδας Ράιχενμπαχ θα έχουν ομάδα υποστήριξης σε κάθε υπουργείο, ενώ σύνδεσμος έχει οριστεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Γ. Γλυνός. Το παράδοξο είναι ότι και οι δύο έχουν αρνητική γνώμη για το ΔΝΤ. Καλούνται όμως να λειτουργήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα του ταμείου και παράλληλα να προστατεύουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ξέρω πόσο βαθιά έχει επηρεαστεί ο ελληνικός λαός από την κρίση» λέει ο Χ. Ράιχενμπαχ. Μαγική λύση δεν έχει, αλλά δηλώνει πως έχει επιμονή και συνέπεια. Αυτό ζήτησε και από τους υπουργούς. Τα σχέδια που του παρουσίασαν τα αξιολόγησε θετικά. Το ζήτημα είναι πώς θα αξιολογήσει την πορεία της εφαρμογής τους.Κ.Ελευθεροτυπία.

Bookmark and Share