Ενώ άλλες σχολές «τελειώνουν» ή είναι στην κόψη του ξυραφιού, η ζήτηση για τη Γαλακτοκομική Επαγγελματική Σχολή Ιωαννίνων μεγαλώνει...
Αιτία, η εξαιρετικά καλή απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά, που ξεπερνά το 85%, αλλά και οι διακρίσεις τους με διάφορα βραβεία, ακόμη και σε επίπεδο Γκίνες, που έχουν δημιουργήσει καλό όνομα.
Η Σχολή δημιουργήθηκε το...1916 από τον Γιαννιώτη γεωπόνο Νίκο Ζυγούρη, ο οποίος έφερε τη γραβιέρα στην Ελλάδα. Παρ' όλο που το μεράκι εκπαιδευτικών και μαθητών καλά κρατεί, σήμερα, οι εγκαταστάσεις στον Κατσικά, όπου στεγάζεται από τη δεκαετία του '80, χρήζουν ανακαίνισης, ενώ παρατηρούνται προβλήματα από την έλλειψη βοηθητικού προσωπικού και μηχανολόγου.
Ετσι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, έχει ανακοινώσει ότι από την επόμενη χρονιά η εν λόγω σχολή διετούς φοίτησης θα λειτουργήσει ως αγροτικό λύκειο τριετούς φοίτησης, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.
Πολύ περισσότερο που στο νέο γεωργικό οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων φορέων, δεν διατηρούνται οι αποσπασμένοι, ενώ ενδέχεται να φύγουν κι άλλοι εργαζόμενοι σε περίπτωση εργασιακής εφεδρείας.
Μέχρι πρότινος στη Γαλακτοκομική Σχολή φυτούσαν γύρω στα 80-120 άτομα κάθε χρόνο. Για πρώτη φορά φέτος η Σχολή δέχτηκε 126 μαθητές, σε πρώτο και δεύτερο έτος, ενώ οι αιτήσεις ήταν 156 κι αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες σε 30 πρωτοετείς, που οι οικογένειές τους δεν είχαν σχέση με τον αγροτικό χώρο ή δεν προέρχονταν από ορεινές, μειονεκτικές ή παραμεθόριες περιοχές.
Το φαινόμενο παρουσιάστηκε φέτος, εκτιμάται όμως ότι δεν είναι συγκυριακό, αλλά σε άμεση συνάρτηση και με την οικονομική κρίση, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου στον αγροτικό τομέα. Κι αυτό, διότι πολλαπλάσια είναι από την αρχή του 2011 και η αύξηση της ζήτησης για θέσεις σε σεμινάρια ειδικών τομέων του αγροτικού τομέα, π.χ. καλλιέργεια σαλιγκαριών, μανιταριών, μελισσοκομία κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί πήραν κάποιες υποσχέσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Παναγιώτη Βασιλόπουλο, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την περασμένη Παρασκευή, που μένει ν' αποδειχθεί ότι θα ισχύσουν και στην πράξη.
Πάντως, μια γεύση από τις «ασκήσεις» των μαθητών είχαν την ευκαιρία να πάρουν κι οι επισκέπτες του φεστιβάλ, δοκιμάζοντας κρασοτύρι και τελεμέ. Ο Θοδωρής, η Μαρία Κυράνα κι η Μαρία Κολιούση, η Ευανθία, η Βιβή, η Ειρήνη Βοναπάρτη είναι μερικοί μόνο από τους «τυχερούς» που κατάφεραν να μπουν στη Σχολή απ' όλη την Ελλάδα και δήλωσαν ενθουσιασμένοι με όσα μαθαίνουν απ' τους καθηγητές τους. Σκέφτονται την κρίση αλλά κάνουν σχέδια, θέλουν ν' ανοίξουν δικά τους τυροκομεία, να συνδυάσουν τις γνώσεις τους από τη Σχολή με όσα έμαθαν απ' τις οικογένειές τους στην πράξη και να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες γεύσεις στη γραβιέρα, τη φέτα, το παγωτό!πηγή Ελευθεροτυπία,24/10/'11.
Η Σχολή δημιουργήθηκε το...1916 από τον Γιαννιώτη γεωπόνο Νίκο Ζυγούρη, ο οποίος έφερε τη γραβιέρα στην Ελλάδα. Παρ' όλο που το μεράκι εκπαιδευτικών και μαθητών καλά κρατεί, σήμερα, οι εγκαταστάσεις στον Κατσικά, όπου στεγάζεται από τη δεκαετία του '80, χρήζουν ανακαίνισης, ενώ παρατηρούνται προβλήματα από την έλλειψη βοηθητικού προσωπικού και μηχανολόγου.
Ετσι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, έχει ανακοινώσει ότι από την επόμενη χρονιά η εν λόγω σχολή διετούς φοίτησης θα λειτουργήσει ως αγροτικό λύκειο τριετούς φοίτησης, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.
Πολύ περισσότερο που στο νέο γεωργικό οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων φορέων, δεν διατηρούνται οι αποσπασμένοι, ενώ ενδέχεται να φύγουν κι άλλοι εργαζόμενοι σε περίπτωση εργασιακής εφεδρείας.
Μέχρι πρότινος στη Γαλακτοκομική Σχολή φυτούσαν γύρω στα 80-120 άτομα κάθε χρόνο. Για πρώτη φορά φέτος η Σχολή δέχτηκε 126 μαθητές, σε πρώτο και δεύτερο έτος, ενώ οι αιτήσεις ήταν 156 κι αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες σε 30 πρωτοετείς, που οι οικογένειές τους δεν είχαν σχέση με τον αγροτικό χώρο ή δεν προέρχονταν από ορεινές, μειονεκτικές ή παραμεθόριες περιοχές.
Το φαινόμενο παρουσιάστηκε φέτος, εκτιμάται όμως ότι δεν είναι συγκυριακό, αλλά σε άμεση συνάρτηση και με την οικονομική κρίση, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου στον αγροτικό τομέα. Κι αυτό, διότι πολλαπλάσια είναι από την αρχή του 2011 και η αύξηση της ζήτησης για θέσεις σε σεμινάρια ειδικών τομέων του αγροτικού τομέα, π.χ. καλλιέργεια σαλιγκαριών, μανιταριών, μελισσοκομία κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί πήραν κάποιες υποσχέσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Παναγιώτη Βασιλόπουλο, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την περασμένη Παρασκευή, που μένει ν' αποδειχθεί ότι θα ισχύσουν και στην πράξη.
Πάντως, μια γεύση από τις «ασκήσεις» των μαθητών είχαν την ευκαιρία να πάρουν κι οι επισκέπτες του φεστιβάλ, δοκιμάζοντας κρασοτύρι και τελεμέ. Ο Θοδωρής, η Μαρία Κυράνα κι η Μαρία Κολιούση, η Ευανθία, η Βιβή, η Ειρήνη Βοναπάρτη είναι μερικοί μόνο από τους «τυχερούς» που κατάφεραν να μπουν στη Σχολή απ' όλη την Ελλάδα και δήλωσαν ενθουσιασμένοι με όσα μαθαίνουν απ' τους καθηγητές τους. Σκέφτονται την κρίση αλλά κάνουν σχέδια, θέλουν ν' ανοίξουν δικά τους τυροκομεία, να συνδυάσουν τις γνώσεις τους από τη Σχολή με όσα έμαθαν απ' τις οικογένειές τους στην πράξη και να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες γεύσεις στη γραβιέρα, τη φέτα, το παγωτό!πηγή Ελευθεροτυπία,24/10/'11.