Tην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία του χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ, ζητεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Σικάγο τον Μάιο.
Οπως αναφέρει ο κ. Ιβάνοφ, αποστέλλει την επιστολή αυτή υπό το φως των νέων... δεδομένων που προέκυψαν από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) στις 5 Δεκεμβρίου του 2011: «Η απόφαση του ΔΔΧ, που από τη φύση της είναι δεσμευτική, παρέχει μια νέα, νομική διάσταση για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και απαιτεί μια νέα προσέγγιση από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Παρά την ομόφωνη διαπίστωση όλων των χωρών-μελών ότι η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης, η Σύνοδος στο Βουκουρέστι, λόγω των αντιρρήσεων της Ελλάδας, κατέληξε σε ένα συμπέρασμα με τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε. Αναμένουμε από κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, και κυρίως από τη δική σας χώρα η οποία είναι και γείτονας μας, να σεβαστούν την απόφαση του ΔΔΧ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε θετική και εποικοδομητική προσέγγιση από τη χώρα σας και ευελπιστούμε ότι στο Σικάγο θα επανεξεταστεί η απόφαση του Βουκουρεστίου», σημειώνει ο κ.Ιβάνοφ.
Τονίζει ακόμη ότι «με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα προέκυπτε ασφαλώς αμοιβαίο όφελος αλλά και και κάτι παραπάνω από αυτό».
«Πιστεύω ακράδαντα», συνεχίζει, «ότι όλοι θα επωφεληθούν από την ένταξη μας στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ, ως οργανισμός, θα εξαπλώσει και θα ενισχύσει περαιτέρω τη ζώνη ασφάλειας, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε τόσο τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όσο και όλες τις χώρες της περιοχής, να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αλλά, πάνω απ΄ όλα θα επωφεληθεί η χώρα σας, η Ελλάδα, με την απόκτηση ενός ακόμη μέλους του ΝΑΤΟ στα βόρεια σύνορα της».
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστηρίζει επίσης ότι «η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία ομολογουμένως αξίζουμε, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Συγκεκριμένα η ένταξη στον οργανισμό αυτό δημιουργούσε πάντα ευνοϊκές προϋποθέσεις για την υπέρβαση των διμερών διαφορών μεταξύ των χωρών-μελών. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τις δύο χώρες μας, ως αλληλοεξαρτώμενοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για την εκκρεμότητα της ονομασίας».
Στο σημείο αυτό επισημαίνει πως η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει με την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ, δηλαδή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ειδικότερα αναφέρει ότι «οι προσδοκίες μας από τη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγου είναι σαφείς και εύλογες. Αναμένουμε τα κράτη-μέλη να συναινέσουν για να ενεργοποιηθεί η αναβληθείσα πρόσκληση για ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία που χρησιμοποιείται στον ΟΗΕ».
«Η υποστήριξη της χώρας σας στο θέμα αυτό θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και θα συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ιβανόφ και διαβεβαιώνει ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια αμοιβαία και αξιοπρεπή λύση για τη διαφορά σχετικά με το όνομα. Θέλουμε μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Σας διαβεβαιώνω ακόμη ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με καλή πίστη και εποικοδομητικό τρόπο, όπως κάνουμε πάντοτε», ισχυρίζεται ο κ.Ιβάνοφ κλείνοντας την επιστολή του προς τον κ.Παπούλια.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, πέραν της επιστολής του προς τον κ.Παπούλια, απέστειλε επιστολές και προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ με τις οποίες ζητά επίσης υποστήριξη για ένταξη της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στη Σύνοδο του Σικάγο.