Αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να «κλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI και να υπάρξει ένα κείμενο συμφωνίας που θα τεθεί υπόψη του EuroWorking Group.
«Είμαστε πολύ μακριά από τον... στόχο του 120% για το ελληνικό χρέος», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι θα ακολουθούσε ένα Σαββατοκύριακο κρίσιμων ζυμώσεων για το PSI.
Αλλωστε σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκλήθηκε έντονη ανησυχία τις προηγούμενες ημέρες από το αναπάντεχο άνοιγμα κατά περίπου 20 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί μέχρι το 2020. Συνδυάζοντας τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που συντάχθηκαν τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ε.Ε., η κυβέρνηση κατέληξε στην εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 129% του ΑΕΠ έναντι του 120% του ΑΕΠ που αποτελεί τη βασική υπόθεση του μνημονίου.
Προκειμένου να καλυφθεί η απόκλιση των 20 δισ. ευρώ περίπου, που υπάρχει στον στόχο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκαν διάφορες λύσεις, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή στο PSI των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αξίας 20 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την κατεύθυνση και η ΕΚΤ αντάλλαξε την Παρασκευή τα ομόλογα που κατείχε με νέα, προκειμένου να «επιστρέψει» στην Ελλάδα τα κέρδη της συναλλαγής, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου η ΕΚΤ να αποφύγει πιθανές απώλειες λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs).
Η ΕΚΤ θα δώσει τα κέρδη από τη συναλλαγή στην ΤτΕ και αυτή με τη σειρά της στην κυβέρνηση. Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ και έχει πληρώσει για την απόκτησή τους λίγο κάτω από 40 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι έχει περίπου 10-15 δισ. ευρώ κέρδη, τα οποία θα "επιστραφούν" στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το IIF να προβεί και σε νέες παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, η βασικότερη εκ των οποίων είναι να μειωθεί το ποσοστό της πρόωρης εξόφλησης από το 15% στο 10% και να αυξηθεί το ποσοστό του εναπομείναντος, μετά το «κούρεμα», χρέους που επιμηκύνεται στην 30ετία.
Ενώ η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα, βάσει και της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου, προέβλεπε «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους κατά 50%, πρόωρη εξόφληση του 15% και επιμήκυνση του υπόλοιπου 35% με ομόλογα διάρκειας ως 30 έτη, η Ευρώπη και το ΔΝΤ προτείνουν τώρα η πρόωρη εξόφληση να περιοριστεί στο 10% και να επιμηκυνθεί το 40% χρέους ύψους 200 δισ. ευρώ.
Η πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους κατά 15 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα γλιτώσει η Ελλάδα μειώνοντας το ποσοστό της πρόωρης εξόφλησης από το 15% στο 10%.
Εάν το αυριανό Eurogroup δώσει το "πράσινο φως" για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, τότε η αναγγελία για το PSI θα ξεκινήσει στις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου.
Μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και τη ρύθμιση που θα ενσωματώσει στις νομικές συμβάσεις των ομολόγων τη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC'Αs). Σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές, εφόσον ένα ποσοστό των ομολογιούχων (της τάξης του 75%) συμφωνήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους, τότε θα υποχρεούνται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κάτοχοι (25%) των ελληνικών ομολόγων
Post Top Ad
Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012
Home
Unlabelled
Τελευταίες διαβουλεύσεις λίγο πριν δοθεί το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση του PSI