11 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αλλαγές σε μισθούς, επιδόματα και συμβάσεις εργασίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

11 ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αλλαγές σε μισθούς, επιδόματα και συμβάσεις εργασίας



Κωδικοποιώντας τις νέες διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου, παρουσιάζουμε 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για όλες τις βασικές αλλαγές.




1. Είναι υποχρεωτικά τα νέα μειωμένα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων για τους αμειβόμενους με την ΕΓΣΣΕ;

Από τις 14/2/2012 τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν μειωθεί κατά 22%. Η μείωση αυτή αφορά τα νόμιμα κατώτατα όρια (δηλ. δεν μπορεί να καταβάλλονται χαμηλότερες από αυτά αμοιβές με καμία σύμβαση ούτε ατομική ούτε επιχειρησιακή) και είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να την «περάσει» είτε ολόκληρη είτε μερικώς (όπως ισχύει και σήμερα σε κάθε σύμβαση εργασίας). Η μείωση, όση κι αν είναι (είτε 22% είτε 20% κοκ) γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων που ήδη απασχολούνται στον εργοδότη και δηλώνεται υποχρεωτικά στο ΣΕΠΕ.



2. Τα νέα μειωμένα κατώτατα όρια των μισθών και των ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους και απασχολούμενους;


Αν πρόκειται για νέο ηλικίας έως 25 ετών που είτε απασχολείται είτε προσλαμβάνεται για πρώτη φορά, τα νέα όρια από τις 14/2/2012 έχουν μειωθεί κατά 32% (ο εργοδότης, όπως και σήμερα, μπορεί αν το επιθυμεί να δίνει υψηλότερο συμβατικό μισθό, αντί του νέου νόμιμου κατώτατου). Τα μειωμένα κατά 32% κατώτατα όρια ισχύουν ωστόσο και για τους μισθούς των νέων σε κλαδικό επίπεδο (π.χ. απασχολούμενο νέο λογιστή ή υπάλληλο κ.ά.) καθώς και για τους μαθητευόμενους. Και μάλιστα χωρίς να ισχύει κανένας περιορισμός για τον εργοδότη που προσλαμβάνει νέο (με το προηγούμενο καθεστώς απαγορευόταν να έχει απολύσει προσωπικό πριν από την πρόσληψη ή να απολύσει άλλους εργαζόμενους στη διάρκεια της περιόδου της απασχόλησης νέων).



3. Τι γίνεται με τους μισθούς και τους όρους εργασίας των συλλογικών συμβάσεων που είναι σε ισχύ για 24 μήνες;


Δεν αλλάζουν ακόμη καθώς λήγουν ένα χρόνο μετά, δηλ. στις 14/2/2013.




4. Τι αλλάζει για τους μισθούς, τα επιδόματα και τους κανονιστικούς όρους (επιδόματα, άδειες κ.ά.) συλλογικών συμβάσεων εργασίας που λήγουν ή έχουν λήξει;


Οι μισθοί και οι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους.




5. Μετά την πάροδο του τριμήνου τι ισχύει;


Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον, στο μεταξύ, δεν έχει συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν για τους ήδη απασχολούμενους αποκλειστικά οι όροι εκείνοι που αφορούν α) το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Παύει αμέσως να ισχύει (με απόφαση του εργοδότη) κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα ή παροχή (π.χ. πρόσθετες άδειες, προσαυξήσεις αποζημιώσεων κ.ά.).




6. Μετά την πάροδο του τριμήνου από τη λήξη των συμβάσεων πώς γίνεται η προσαρμογή;


Οι όροι αμοιβής και εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (αν υπογραφεί εντός τριμήνου) ή της νέας ή της τροποποιημένης (εφόσον υπάρχει) ατομικής σύμβασης που θα υπογράψουν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος. Οι νέες συμβάσεις μπορούν να προβλέψουν ακόμη και χαμηλότερους από τους κλαδικούς μισθούς και καταργήσεις επιδομάτων και να πέφτουν μέχρι τα όρια της ΕΓΣΣΕ.

Για παράδειγμα, μια ατομική σύμβαση που είναι σε ισχύ στη θέση «ληγμένης» κλαδικής, μπορεί να τροποποιηθεί με νέα ατομική από τις 14 Μαΐου του 2012 και μετά προβλέποντας τη μη καταβολή του επιδόματος γάμου. Και μια άλλη να μειώνει τους μισθούς έως τα όρια της ΕΓΣΣΕ.




7. Μπορούν οι νέες συμβάσεις (συλλογικές ή ατομικές) να διατηρήσουν τα καταργούμενα επιδόματα ή να προβλέψουν νέα;


Με τις νέες συμβάσεις μπορεί, εφόσον συμφωνηθεί, να εξακολουθήσει να καταβάλλεται όποιο επίδομα, ακόμη και το επίδομα γάμου που καταργείται, ή να προβλεφθεί νέο επίδομα (π.χ. πτυχίου αν δεν προβλεπόταν).




8. Σε περίπτωση συλλογικής διαφοράς για τους νέους μισθούς, τα επιδόματα και τις παροχές τι θα γίνεται;


Από τις 14/2/2012 η προσφυγή στη διαιτησία -που έδινε στο παρελθόν λύσεις- γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των δύο μερών και περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και του βασικού ημερομισθίου. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να δοθεί λύση για τα άλλα, πλην του μισθού, θέματα ούτε να περιλαμβάνει ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή διαιτητικών αποφάσεων.



9. Ο εργαζόμενος θα μπορεί να λαμβάνει αύξηση μισθού με τη συμπλήρωση τριετίας, πενταετίας;


Από τις 14/2/2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, δεν θα δίνονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και των ωριμάσεων με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.




10. Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες χάνουν την ειδική προστασία που είχαν για τις απολύσεις;


Από τις 14/2.2012 οι συμβάσεις εργασίας που λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, θεωρούνται ως συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και σε περίπτωση «λύσης» τους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2112/1920 (καταβολή αποζημίωσης όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα).



11. Τι γίνεται με τους ειδικούς όρους που είχαν οι εργαζόμενοι κυρίως των ΔΕΚΟ και κάποιων κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών για μεταθέσεις, μετακινήσεις;


Καταργήθηκαν, επίσης από τις 14/2/2012, μαζί με τις ρήτρες της «υποκρυπτόμενης» μονιμότητας.



Οι νέοι έως 25 ετών

Για το νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 510,94 ευρώ μεικτά και στα 426,64 ευρώ καθαρά (αντίστοιχη μείωση 32% στα κλιμάκια της ΕΓΣΣΕ ισχύει για τους νέους αν είναι έγγαμοι ή έχουν προηγούμενη προϋπηρεσία).Ημερησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share