Τρόικα: Η συνταγή είναι σωστή ...οι Έλληνες φταίνε - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τρόικα: Η συνταγή είναι σωστή ...οι Έλληνες φταίνε

«Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», δήλωσε χθες ο αρμόδιος για την οικονομία επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν, μιλώντας στους βουλευτές της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.


Οι εκπρόσωποι της τρόικας κλήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη....συνταγή της λιτότητας που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα και τις αποτυχημένες προβλέψεις τους ότι η χώρα μας θα μπορέσει να ανακάμψει με τα μνημονιακά μέτρα.
Οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ήταν σκληρές, όμως σκληρή ήταν και η στάση των αξιωματούχων, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τη συνταγή τους και έριξαν ούτε λίγο, ούτε πολύ το φταίξιμο στην Αθήνα.
«Ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών απέχει από το να είναι επαρκής για να κάνει τα δημόσια οικονομικά βιώσιμα στην Ελλάδα ή να κλείσει το χάσμα της ανταγωνιστικότητας», επεσήμανε ο κ. Ρεν και υποστήριξε ότι απαιτούνται «περαιτέρω προσπάθειες», ενώ σημείωσε πως «η ελληνική κρίση αποτελεί τεράστια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και την Ε.Ε. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών».
Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε την «έλλειψη πολιτικής ενότητας», ως μια συνεχή «Αχίλλειο πτέρνα» που παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Αθήνας στην εφαρμογή «απαιτητικών μεταρρυθμίσεων» και την ανάταξη των οικονομικών της. Η άλλη «Αχίλλειος πτέρνα» όπως είπε, είναι οι χαμηλές δυνατότητες της ελληνικής διοίκησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις
«Η έλλειψη πολιτικής ενότητας, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί μόνο να θεραπευτεί από τους ίδιους τους έλληνες πολίτες», δήλωσε ο κ. Ρεν και συμπλήρωσε πως, «η τρόικα των Ε.Ε.- ΕΚΤ – ΔΝΤ, μπορεί να διευκολύνει, μπορεί να επιτρέψει, μπορεί να υποστηρίξει, αλλά στο τέλος, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες που πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό».
«Οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε», τόνισε από την πλευρά του ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απειλείται από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κ. Τόμσεν υπερτόνισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει αν δεν κερδηθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Οι αυτοαπασχολούμενοι ακόμα δεν πληρώνουν, όπως και οι πολύ πλούσιοι», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως και το δημόσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί. «Το ελληνικό δημόσιο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο, που θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οργανισμοί θα κλείσουν και η απασχόληση στο δημόσιο δεν είναι ισόβια», σημείωσε.
Ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι, «φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής όσον αφορά στο θέμα των φόρων. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να αφορά τις δαπάνες και θα πρέπει να γίνουν δυσχερέστατες διαρθρωτικές προσαρμογές».

Αν. Γκούρια: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Στην ανάγκη, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, επέμεινε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες την ετήσια έκθεση του οργανισμού για την Ευρωζώνη και αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε ότι η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά απαραίτητο εργαλείο για την επιστροφή στην ανάκαμψη.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, ορισμένες βασικές προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη ρύθμιση της αγοράς αγαθών ζητείται η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και η ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα.
Στην αγορά εργασίας απευθύνονται συστάσεις για μείωση του κόστους εργασίας και υπογραμμίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Παράλληλα, ζητείται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων και υπογραμμίζεται η ανάγκη μείωσης της φορολογίας επί της εργασίας καθώς και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ανησυχία Μ. Σουλτς για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, εκφράζει με επιστολή που απέστειλε προς τη Γενική Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, απαντώντας στη σχετική επιστολή που είχε αποστείλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ειδικότερα ο κ. Σουλτς αναφέρεται, στην επιστολή του, στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου να καλέσει την τρόικα σε ακρόαση και επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν ανησυχούν μόνο τους Έλληνες αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες
Bookmark and Share