Η λιτότητα είναι απαραίτητη για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, σημειώνει στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ
Παρουσιάζοντας την έκθεση στις Βρυξέλλες ο γ.γ του οργανισμού Άνχελ Γκουρία, συνέστησε τη μείωση του κόστους εργασίας.
Ο κ. Γκουρία επέμεινε στην ανάγκη, η Ελλάδα, όπως... και οι υπόλοιπες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και τόνισε ότι η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά απαραίτητο εργαλείο για την επιστροφή στην ανάκαμψη.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, ορισμένες βασικές προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της αγοράς αγαθών, ζητείται η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και η ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα.
Για την αγορά εργασίας απευθύνονται συστάσεις για μείωση του κόστους εργασίας, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ζητείται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων και υπογραμμίζεται η ανάγκη μείωσης της φορολογίας επί της εργασίας, καθώς και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και αφορούν το πρώτο δίμηνο του 2012.
Πλήρης απασχόληση που μετατρέπεται σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία - με ανάλογη μείωση αποδοχών -, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και μόνο σε ευέλικτες μορφές εργασίας, ανασφάλιστη απασχόληση και εργασία με μη καταβολή των δεδουλευμένων, είναι η συνοπτικά η εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ανεργία επισήμως ανέρχεται στο 21% και ανεπίσημα στο 25%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο δίμηνο του έτους έγιναν 34.746 προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας (26.076 με μερική απασχόληση και 8.670 με εκ περιτροπής εργασία), ενώ το ίδιο διάστημα έγιναν 32.577 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.
Από το 2010, όταν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης έφθαναν τις 79.932, μειώθηκαν κατά 59%.
Παράλληλα, εκείνοι που ήδη εργάζονται υποχρεώνονται - υπό την πίεση της απόλυσης - να δεχθούν αλλαγές στην εργασιακή τους σχέση.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 16.000 εργαζόμενοι δέχθηκαν αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος από πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία, είτε με τη δική τους συγκατάθεση, είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Να σημειωθεί ότι η μονομερής μετατροπή της πλήρους σε εκ περιτροπής εργασία (τετραήμερο ή τριήμερο) έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, καθώς το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.940% σε σχέση με το 2010.
Τέλος, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2009 έφταναν 79%, το 2010 μειώθηκαν στο 66,9% και το 2011 στο 60,40%.
Αντίστροφα, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση: το 2009 ήταν σε ποσοστό 16,7%, ενώ το 2011 έφτασαν το 30,65%.
Το ίδιο διάστημα τα ποσοστά των συμβάσεων για εκ περιτροπής εργασίας εκτοξεύτηκαν από το 4,3% στο 8,95%.
Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε ότι 400.000 εργαζόμενοι, δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται, καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και καθυστερούν μέχρι και πέντε μήνες την πληρωμή των δεδουλευμένων.
πηγή: με πληροφορίες από in.gr- nooz.gr-rthess.gr