- Σήμερα θα μιλήσει ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στο Κοινοβούλιο
- Μέχρι τις 30 Απριλίου πρέπει να παρουσιαστεί «οικονομικό σχέδιο λιτότητας» για το οποίο όμως κατέρρευσε η κυβέρνηση
Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για την Ολλανδία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε, απόρροια της κατάρρευσης των συνομιλιών με το ακροδεξιό... κόμμα της Ελευθερίας, του Γκέερτ Βίλντερς, που στήριζε στη Βουλή την κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο και πρωτίστως στον ολλανδικό λαό για να ξεκαθαρίσει την περαιτέρω πορεία του, «έπεσε» λόγω της άρνησης του κ. Βίλντερς να συναινέσει στην υιοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας, απαραίτητων κατά τον κ. Ρούτε και τις Βρυξέλλες, για να τιθασευτεί το έλλειμμα της Ολλανδίας και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους για άμεση δημοσιονομική σύγκλιση της χώρας. Πολύ περισσότερο όταν η Ολλανδία είναι ίσως ο σκληρότερος επικριτής των δημοσιονομικά «απείθαρχων» κρατών της Ευρωζώνης, περισσότερο κι απ΄ αυτήν ακόμα τη γερμανική κυβέρνηση!
Είναι προφανές πως η κατάρρευση της κυβέρνησης Ρούτε προσθέτει σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη, ιδίως όταν στη Γαλλία το πολιτικό σκηνικό θα παραμένει θολό μέχρι και τις αρχές Μαΐου, την ίδια ώρα που η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Ισπανία, δέχεται καταιγισμό «πυρών» από τις αγορές και ουσιαστικά βρίσκεται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας ή της καταφυγής της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Οι τριγμοί στην Ολλανδία σαφώς και «πέρασαν» ήδη στον πυρήνα της Ευρωζώνης, με το Βερολίνο να χάνει συνεχώς ερείσματα και στηρίγματα και τους αναλυτές να αμφισβητούν πια ευθέως και δημοσίως το κατά πόσον στην Ευρωζώνη μπορούν να συνεχισθούν οι συνταγές λιτότητας. Και ποιοι θα κληθούν να τις εφαρμόσουν σε Γαλλία, Ελλάδα και πλέον και στην Ολλανδία.
Ο ίδιος ο Ολλανδός πρωθυπουργός πάντως αναμένεται να τονίσει στην ομιλία του πως η χώρα του δεν μπορεί παρά να υποβάλει τα δημοσιονομικά σχέδιά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το αργότερο τις 30 Απριλίου. Το ερώτημα είναι πώς θα εγκριθούν αυτά τα σχέδια από μια κυβέρνηση που δεν έχει πια την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στήριξη.
Ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί και η χρονική περίοδος που θα μεσολαβήσει μέχρι να στηθούν οι πρόωρες κάλπες, με τους αναλυτές πάντως να εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι οι εκλογές να γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μέχρι τότε η κυβέρνηση Ρούτε να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας ως μεταβατική.
Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες σπεύδουν να προκαταλάβουν – αν αυτό είναι πια δυνατό – τις εξελίξεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε πως η Ολλανδία πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι οι ολλανδικές αρχές «θα βρουν μια λύση που θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα, όπως και την διατήρηση των συμφερόντων του ολλανδικού λαού».
Πιο … ευθύς στις διατυπώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ ο οποίος τόνισε ότι η Ολλανδία πρέπει να υποβάλλει τα οικονομικά της σχέδια στις Βρυξέλλες και αυτά θα είναι «μια δέσμευση που αναλαμβάνεται για λογαριασμό ενός κράτους, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία».
Κάπου τα έχουμε ξανακούσει αυτά τα λόγια εμείς οι Έλληνες. Η διαφορά είναι πως η Ολλανδία σήμερα ΔΕΝ έχει κυβέρνηση ικανή να «περάσει αυτοδύναμα» από τη βουλή το οποιοδήποτε μέτρο. Οπότε...