Αλλάζουν -και πάλι..- αποδείξεις και τεκμήρια από το 2013. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αλλάζουν -και πάλι..- αποδείξεις και τεκμήρια από το 2013.

Από το 2013 έρχεται νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με «λογικά» πρόστιμα και τόκους, δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, προαναγγέλλοντας παράλληλα αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, στο σύστημα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών και τις αποδείξεις.

Ο κ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» και ερωτηθείς για το αν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο... νέων μέτρων το 2013, απαντά ότι με τα σημερινά δεδομένα και τον προγραμματισμό «που έχουμε ήδη κάνει ως υπουργείο Οικονομικών», δεν μπορούν να υπάρξουν φορολογικά μέτρα, με εξαίρεση ίσως «τη φορολογία πετρελαίου που έχει εξαγγελθεί και τον εξορθολογισμό της φορολογίας προϊόντων καπνού».
Πρέπει, σημειώνει, να κινηθούμε «στη λογική της φορολόγησης όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι της αύξησης της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται».
Σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια που ενδέχεται να εφαρμοσθούν για τις φοροαπαλλαγές και ποιο είναι εκείνο το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσαν να καταργηθούν, αναφέρει ότι «δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια πρόταση».
Για το σύστημα των αποδείξεων επισημαίνει ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα ενισχυθεί στοχευμένα», ενώ για το 2013 (δηλαδή τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος - οικονομικό έτος 2012) λέει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα, αλλά για το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013 σημειώνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί «η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων».
Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, σημειώνει ότι «πρέπει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα (σ.σ. σε έσοδα), με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας».
Αναφερόμενος στο περιουσιολόγιο, λέει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να το εφαρμόσει μέσα στο 2013, ώστε από το 2014 «να έχουμε μία σαφή εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων» και προσθέτει ότι «εφόσον εφαρμοσθεί πλήρως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την κατάργηση των τεκμηρίων»
Bookmark and Share