Τη δημιουργία τουλάχιστον δέκα κέντρων σε όλη την Ελλάδα προβλέπει ο κοινός σχεδιασμός των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Αμυνας.
Προς αναζήτηση παλαιών στρατοπέδων που με μικρές μετατροπές μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε... κέντρα κράτησης μεταναστών βρίσκεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με πηγές του «Εθνους», ο υπουργός Νίκος Δένδιας έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και έχει ήδη παραλάβει λίστα με τα υποψήφια στρατόπεδα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Παρόλο που η διαδικασία χωροθέτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 10 στρατόπεδα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, χωροθέτηση κέντρων κράτησης -μέχρι πρότινος τα αποκαλούσαν χώρους «κλειστής φιλοξενίας»- προβλέπεται σε Θράκη, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, ενώ ένα τουλάχιστον κέντρο λέγεται ότι θα κατασκευαστεί στα όρια του νομού Αττικής.
Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Ν. Δένδια και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα στο υπουργείο. Ως επικρατέστεροι φέρονται να έχουν προκριθεί δύο χώροι στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.
Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του υπουργείου, καθώς η αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» συνεχίζεται και επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι επιτελείς επιθυμούν να υπάρχουν χώροι στους οποίους θα κρατούνται οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις φιλοξενίας στην Ελλάδα μέχρι να απελαθούν.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στο «Εθνος» ότι στόχος είναι μέχρι τον Δεκέμβριο η συνολική δυναμικότητα των χώρων κράτησης μεταναστών να έχει ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις.
Πέρα από τα στρατόπεδα, οι επικεφαλής του υπουργείου προσβλέπουν και στην υλοποίηση των «υποσχέσεων» των δημάρχων Δεσκάτης Γρεβενών και Κόνιτσας Ιωαννίνων, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί εξαρχής θετικά στη δημιουργία κέντρου κράτησης ή φιλοξενίας στις περιοχές τους, υπό τον όρο να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας.
Οπως είχε γίνει γνωστό, στη Δεσκάτη προσφέρεται από τη δημοτική αρχή χώρος 300 στρεμμάτων, όπου η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να δημιουργήσει χώρο κράτησης 1.500 μεταναστών.
Στην Κόνιτσα προσφέρονται 35 στρέμματα, όπου θα δημιουργηθεί χώρος κράτησης 500 ατόμων. Το πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ότι, ελλείψει άλλων εγκαταστάσεων, η κατασκευή πρέπει να γίνει από το μηδέν.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
πηγή ΕΘΝΟΣ