-Θεσσαλονίκη-
Τις ύποπτες σχέσεις και συναλλαγές 28 γιατρών της Θεσσαλονίκης με φαρμακευτικές εταιρίες ερευνά το ΣΔΟΕ. Οι γιατροί, σύμφωνα με τους ελεγκτές, εισέπραξαν αμοιβές από... εταιρίες για να προωθήσουν συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ φέρνουν στο προσκήνιο ένα κοινό μυστικό εταιριών και γιατρών, που δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο: τις συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», που μέσω της υπερσυνταγογράφησης αποσκοπούν στην αύξηση των πωλήσεων συγκεκριμένων φαρμάκων. Πρακτική που όμως υπονομεύει το επιστημονικό κύρος των γιατρών, κρύβει κινδύνους για την υγεία των ασθενών και επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Προμήθειες» κάθε είδους, από βενζίνη, ζάντες ή ολόκληρα αυτοκίνητα μέχρι ταξίδια για όλη την οικογένεια και χρηματικά ποσά για τις σπουδές των παιδιών, «γλυκαίνουν» αρκετούς γιατρούς, έτσι ώστε να... κατευθύνουν το χέρι τους σε συγκεκριμένα σκευάσματα, όταν πρόκειται να συνταγογραφήσουν.
Το εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων, παραδέχονται γιατροί, γίνεται όχι απλώς με σύγχρονες τακτικές μάρκετινγκ, αλλά και με δελεαστικά τεχνάσματα που αγγίζουν τα όρια της παρανομίας και μεταφράζονται σε «μαύρο χρήμα» πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, από το ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εξέλιξη πάρα πολλοί έλεγχοι σε γιατρούς. Ανοίγουν λογαριασμοί και αναμένονται στοιχεία από πολλές τράπεζες, ώστε να γίνουν συγκρίσεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Υπάρχει π.χ. περίπτωση καταθέσεων σε ένα χρόνο 500.000 ευρώ, ενώ το δηλωθέν εισόδημα του ελεγχομένου δεν ξεπερνούσε το ένα δέκατο αυτού του ποσού. Η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι ίδιες πηγές έλεγαν στον «Α» ότι δεν έχει αξία η δημοσιοποίηση ονομάτων ελεγχομένων, αλλά ο έλεγχος, η κλήση όσων υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής και, αν δεν υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση, η φορολόγησή τους τελικά σύμφωνα με τους κείμενους νόμους.
«Εμείς ζητάμε εδώ και χρόνια να ανοίξουν οι λογαριασμοί καταθέσεων των διευθυντών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσων είχαν θέση ευθύνης σε διοικήσεις, όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγγελία φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, καθώς και των στενών τους συγγενών, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα αποκαλυφθούν πολλά», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου.
Πώς λειτουργεί το κύκλωμα
Το κύκλωμα του φαρμάκου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ιατρικό επάγγελμα και οι γιατροί λένε ότι η τακτική φαρμακευτικών εταιριών να τους δελεάζουν με επιστημονικά ταξίδια, ανάθεση ιατρικών μελετών, συμμετοχή σε συνέδρια και προσφορά δώρων, όπως εξοπλισμός γραφείων, είναι παμπάλαια. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως περιγράφουν, εταιρίες τούς καταβάλλουν «τιμητική» αμοιβή για μια παρουσίαση. Τα ανταλλάγματα για να συνταγογραφούν συγκεκριμένα σκευάσματα και να μεγαλώνει ο τζίρος των εταιριών είναι πολλά, ακόμα και εν μέσω κρίσης.
Ο κ. Παπαστεργίου ζητά «να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος και κατάργηση τελικά κάθε είδους δοσοληψίας φαρμακευτικών εταιριών ή εταιριών υγειονομικού υλικού σε χρήμα ή σε είδος με γιατρούς και όσους έχουν θέση ευθύνης στο υγειονομικό σύστημα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση των 28 γιατρών αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική κρατική παρέμβαση στην παραγωγή, διακίνηση και αποθήκευση φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και ριζική αλλαγή στο σύστημα προμηθειών τους από το δημόσιο σύστημα υγείας. «Οσο για τους γιατρούς που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ, πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδίκαση των υποθέσεών τους, ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο ΕΣΥ ή είναι ελευθεροεπαγγελματίες», προσθέτει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
ΙΣΘ: Καταδικαστέες συμπεριφορές
Οι συμπεριφορές γιατρών που εισπράττουν αμοιβές από εταιρίες για να συνταγογραφούν φάρμακα θίγουν την αξιοπρέπεια του ιατρικού επαγγέλματος, την εμπιστοσύνη των ασθενών και, επιπλέον, επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, επισημαίνει στον «Α» ο α' αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης.
«Εχουμε πεντακάθαρη θέση ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Εφόσον αποδεικνύονται τέτοιες συμπεριφορές, είναι απολύτως καταδικαστέες. Πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Εφόσον τεκμηριωθεί ότι οι γιατροί παίρνουν χρήματα και συνταγογραφούν αναλόγως, θα ακολουθήσει και από την πλευρά μας η δέουσα πειθαρχική διαδικασία. Η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει πρόστιμα, να προχωρήσει σε διαγραφή γιατρού - μέλους κ.λπ., ανάλογα με την περίπτωση», υπογραμμίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, ανάλογες υποθέσεις δεν έχουν απασχολήσει το Σύλλογο.
Αν και υπάρχουν οδηγίες και κώδικας δεοντολογίας, που θεωρούνται αυτονόητα, στη χώρα μας φαίνεται πως δεν εφαρμόζονται, αφού δεν υφίσταται μηχανισμός συστηματικού ελέγχου. Οπως προσθέτει ο κ. Τσάμης, «εδώ και περίπου μια πενταετία υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ότι απαγορεύονται τέτοιου είδους συναλλαγές. Ακόμα και οι δαπάνες για συμμετοχή σε συνέδρια θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να δηλώνονται στην εφορία. Η οδηγία φυσικά πρέπει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Οι συναλλαγές αυτές όμως συνιστούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο - πρόβλημα, που αυξάνει κατά πολύ τον τζίρο της υγείας».Πηγή Αγγελιοφόρος.