«Μαύρη τρύπα» ύψους 5 δισ. ευρώ, υπάρχει για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Π. Θωμόπουλος, ενώ σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Ωστόσο, όπως... σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης, κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι η άμμος στην κλεψύδρα αρχίζει να τελειώνει και κατά συνέπεια οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Τα σενάρια που υπάρχουν είναι δύο. Το ένα προκρίνει την απευθείας πώληση, μέσω διαγωνισμού, του συνόλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το άλλο να προχωρήσει ο διαχωρισμός σε «κακή» και «καλή» τράπεζα στο μοντέλο της ΑΤΕbank.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει κρούσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να απορροφήσουν το σύνολο ή το «καλό» μέρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά δεν υπήρξε κανένας... ιδιαίτερα πρόθυμος και μάλιστα στην παρούσα χρονική συγκυρία. Κομβικό σημείο για τις τράπεζες, είναι η οριστικοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης καθώς και των αυξήσεων κεφαλαίου.
Ωστόσο, υπάρχουν πιέσεις και από την τρόικα για να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι δηλώσεις του Π. Θωμόπουλου, άλλωστε, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την άμεση εξεύρεση λύσης, αφού μάλλον είναι στη σφαίρα της φαντασίας το ελληνικό δημόσιο να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με 5 δισ. ευρώ, όπως είπε χθες ο επικεφαλής του ΤΧΣ στην διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Financial Times.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους υποψήφιους για το Τ.Τ., φέρονται οι δύο μέτοχοι Εθνική και Eurobank (κατέχουν αθροιστικά περί το 10%), αλλά και η Alpha Bank.
Ωστόσο, κανένας από τους ανωτέρω δεν δείχνει στην παρούσα φάση ιδιαίτερη θέρμη, αν και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης, μελλοντικά εφόσον «σπάσει» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και υπάρξει ρύθμιση για τους εργαζόμενους.
Από βήμα του συγκεκριμένου συνεδρίου ο Γκίκας Χαρδούβελης επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων του Ομίλου Eurobank αναφερόμενος στις τράπεζες, χαρακτήρισε χαριστική βολή τη συμμετοχή τους στην επαναγορά ομολόγων, ενώ υπογράμμισε ότι τα stress tests του τραπεζικού κλάδου δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς δεν συμπεριέλαβαν το σενάριο που οι αγορές φοβόντουσαν δηλαδή την ελληνική χρεοκοπία.
Ο Αρτ. Θεοδωρίδης, είπε από το βήμα των FT ότι κατά τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο οι οποίες είναι σε εξέλιξη και θα οδηγήσουν σε τρεις βασικούς τραπεζικούς πυλώνες. Όσον αφορά τις συνέργειες που θα προκύψουν από τις παραπάνω ενέργειες εκτίμησε ότι θα αποφέρουν ένα τραπεζικό όφελος ύψους 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.