- Το 50% των hedge funds απείχε από την επαναγορά ελληνικών ομολόγων προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές.
«Σε έναν αβέβαιο κόσμο τα πράγματα μπορεί να είναι πιο ασφαλή από ό,τι φαίνονται. Αν κάποιοι πουλάνε τις επενδύσεις τους σε πολύ χαμηλές τιμές, αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για ανθρώπους όπως εμείς» δήλωσε.. ο διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital Ακίλες Ρίσβας, προσβλέποντας σε μεγάλες αποδόσεις αν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη.
«Δεν σκέφτομαι ότι υπάρχει κάτι παρεμφερές οπουδήποτε» ανέφερε μάλιστα μιλώντας στους «Sunday Times», επισημαίνοντας ότι τα διαγράμματα προβλέπουν ένα γιγαντιαίο «γύρισμα» της εγχώριας αγοράς.
Το ελληνικών συμφερόντων fund, με έδρα στην Ελβετία, αποτελεί το πρώτο επενδυτικό ταμείο αντιστάθμισης κινδύνων το οποίο είναι προσανατολισμένο αποκλειστικά στην αξιοποίηση ευκαιριών από την αγορά ελληνικών μετοχών και ομολόγων.
Οταν ρωτάμε τον Ιάσονα Μανωλόπουλο, συνιδρυτή και γενικό διευθυντή Επενδύσεων του Dromeus Capital αλλά και συγγραφέα του βιβλίου «Το επαχθές χρέος της Ελλάδας», γιατί αποφάσισε να επενδύσει στην (κατά άλλους χρεοκοπημένη) Ελλάδα, μας απαντά ότι βασικό κριτήριο των επενδυτικών του αποφάσεων σήμερα αποτέλεσε η θετική του στάση στο μάνατζμεντ «Σαμαρά - Στουρνάρα». Η σοβαρότητα που επιδεικνύει πλέον η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη στάση των εταίρων και δανειστών, και κυρίως της Γερμανίας, τονώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το Dromeus Capital, πέρα από τα ελληνικά ομόλογα, έστρεψε το ενδιαφέρον τους επιλεκτικά και σε μετοχές εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών με υγιή θεμελιώδη ικανότητα να παράγουν μετρητά και χρηματοδοτημένα business plans. Καθώς πάντως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το τελευταίο διάστημα υποχωρούσε, απόρροια και των δηλώσεων στήριξης των δανειστών και εταίρων, ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου έσπευσαν να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρέος, καταγράφοντας κέρδη για όσα αγόρασαν στο ναδίρ του Μαΐου πάνω από 180% σε λιγότερο από έξι μήνες.
Το 50% των hedge funds που κατείχαν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 25 δισ. ευρώ πάντως, κατά την πρόσφατη επαναγορά ελληνικού χρέους αντιστάθηκε στον πειρασμό για γρήγορο κέρδος, στηριζόμενο στην προσδοκία ότι πολλοί άλλοι ομολογιούχοι θα σπεύσουν να συμμετάσχουν, με αποτέλεσμα το χρέος της Ελλάδας να μειωθεί, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των ομολόγων όσων αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Επιπλέον πλεονέκτημα των funds είναι οι δικλίδες ασφαλείας που τους παρέχει το νέο νομικό καθεστώς στα ομόλογα, καθώς μετά το PSI τα ελληνικά ομόλογα υπάγονται στην αγγλική νομοθεσία, ενώ αρκετοί μάνατζερ ήταν πλέον πεπεισμένοι ότι οι διεθνείς δανειστές θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τη χώρα μας στο ευρώ, κάτι που βελτιώνει τις πιθανότητες να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει πλήρως τους εναπομείναντες ομολογιούχους.
Οσα hedge funds απείχαν, αναθάρρησαν, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, και από το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήρωσε στο ακέραιο τους ομολογιούχους που δεν είχαν συμμετάσχει στο PSI. Συνολικά, αν και ορισμένοι διαχειριστές όπως ο Γκάρι Τζένκινς της Swordfish Research και ο Χανς Χιουμς της Greylock Capital, ανέφεραν πως θα προτιμούσαν να πάρουν τα κέρδη τους, επιθετικά funds, όπως π.χ. το Elliott Associates, το οποίο έγινε γνωστό μηνύοντας κυβερνήσεις, δεν πρόκειται να πουλήσουν τις θέσεις τους στην Ελλάδα για καμία τιμή χαμηλότερη του 100%.
Η Dart Management, με έδρα τα νησιά Cayman (που αποπληρώθηκε εις το ολόκληρον ομόλογα της τάξεως των 436 εκατ. ευρώ ξένου δικαίου από την κυβέρνηση Παπαδήμου την άνοιξη), είναι από τα πιο γνωστά funds-«γύπες» που διαθέτουν ένα επιτυχημένο ιστορικό αγοράς κρατικών ομολόγων χρεοκοπημένων χωρών από τη δεκαετία του 1980. Από την άλλη πλευρά το hedge fund Adelante Asset Management, που έχει έδρα το Λονδίνο, άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς. Εχει ήδη πουλήσει μέρος αυτών των τοποθετήσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Julian Adams είπε ότι εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα, χαρακτηρίζοντάς τα «καλή» επένδυση. «Η χώρα έχει τώρα μια ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά, σε πιο βιώσιμη βάση» υποστήριξε.
Πηγή Το Βήμα