Το σχέδιο για εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου είναι, σύμφωνα με τον Economist, καλύτερο από εκείνο που προέβλεπε η αρχική απόφαση του Eurogroup.
Όμως, με την οικονομία να οδεύει προς την καταστροφή και την... κατάσταση να επιβάλει την εφαρμογή περιορισμών στις συναλλαγές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης, αυτό είναι κάθε άλλο παρά ένας θρίαμβος, προειδοποιεί το περιοδικό.
“Όμως, η κυπριακή λύση ίσως επιστρέψει για να στοιχειώσει εκείνους που την εμπνεύστηκαν”, τονίζει το άρθρο. Και εξηγεί ότι οι περιορισμοί στις συναλλαγές μάλλον θα είναι κάθε άλλο παρά προσωρινοί, όπως αποδείχθηκε στην Ισλανδία, όπου τα αντίστοιχα μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν έως σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους.
“Εάν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων διατηρηθούν για καιρό, η Κύπρος θα είναι μόνο κατ΄ όνομα μέλος της νομισματικής ένωσης. Ένα κυπριακό ευρώ θα έχει την εμπιστοσύνη μέσα στα σύνορα του νησιού, όμως, δεν θα είναι το ίδιο με ένα ευρώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη”.
Και σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 20% στα επόμενα δύο χρόνια, προσθέτει ο Economist. Για να καταλήξει ότι μια τέτοια ύφεση θα ακυρώσει κάθε εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. “Η κυπριακή διάσωση μπορεί να έσωσε τους 'σωτήρες' από το να εκτεθούν, όμως, ίσως αναγκαστούν σύντομα να δώσουν και άλλη μία”, καταλήγει το περιοδικό.