Στην 1η θέση με βάση τον τζίρο βρέθηκαν τα ΕΛΠΕ, στη 2η η Motor Oil, ενώ στην 3η θέση της λίστας συμπεριελήφθη η ΔΕΗ.
Ο κλάδος των εταιρειών διύλισης πετρελαίου βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις 250 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις για το 2012, με βάση τον... κύκλο εργασιών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Direction Business Reports.
Ετσι, στην
1η θέση βρέθηκαν τα ΕΛΠΕ,
στη 2η η Motor Oil, ενώ
στην 3η θέση της λίστας συμπεριελήφθη η ΔΕΗ με ποσοστιαία αύξηση 13,66% και αμέσως μετά
ο διαχειριστής του ηλεκτρικού ρεύματος ΛΑΓΗΕ με υστέρηση κατά 12,59% του κύκλου εργασιών το 2012 σε σύγκριση με το 2011.
Η Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκε στην 5η θέση
και στην έκτη ο ΟΠΑΠ.
Η Eurobank είναι η πρώτη εμπορική τράπεζα που καταλαμβάνει την 7η θέση, για να ακολουθήσουν
η Εθνική Τράπεζα,
η Alpha Bank
και η Tράπεζα Πειραιώς.
Η εταιρεία ΕΚΟ ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιείται στους κλάδους καυσίμων, λιπαντικών και υγραερίων, κατετάγη στην 11η θέση και ακολουθούν
η ΔΕΠΑ και
η εταιρεία Coral από τον κλάδο των καυσίμων.
Στην πρώτη εικοσάδα των επιχειρήσεων με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών συμπεριελήφθησαν
ο ΟΤΕ,
η ΑΒ Βασιλόπουλος,
η Cosmote,
η Mamidoil Jetoil,
η Σκλαβενίτης,
η ΔΕΔΔΗΕ και
η Αιγαίον Οϊλ.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είχε βρεθεί ο ισολογισμός έτους 2012 μέχρι και τα τέλη Ιουλίου για την εταιρεία Μαρινόπουλος, που ασφαλώς και θα άλλαζε τη σειρά.
Οσον αφορά στις πιο κερδοφόρες,
σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Direction Business Reports,
με βάση τα κέρδη προ φόρων για το 2012 βρέθηκε ο ΟΠΑΠ.
Ακολούθησε η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο της Deutsche Telekom.
Στην τρίτη θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για την παρελθούσα χρήση η Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Ακολουθεί στην 6η θέση η εταιρεία Motor Oil, ενώ
στην 7η θέση βρέθηκε ο ΔΕΣΦΑ.
Στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 2012 ήταν η ΔΕΠΑ, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν
το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
και το κατάστημα παιχνιδιών Jumbo.
Οπως υπογραμμίζει η Direction στην ανάλυσή της για την ελληνική βιομηχανία, η βαθιά οικονομική ύφεση, το κλίμα αβεβαιότητας και η έλλειψη ρευστότητας δεν επιτρέπουν προς το παρόν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την ελληνική οικονομία συνέχιση της κρίσης το 2013 με οριακή ανάκαμψη το 2014.
Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζουν να εστιάζουν στο τρίπτυχο: ενίσχυση των λειτουργικών περιθωρίων, περαιτέρω μείωση των γενικών εξόδων και διατήρηση της ρευστότητας.
Το μεγάλο στοίχημα των εταιρειών για την τρέχουσα οικονομική χρήση είναι να διατηρήσουν τις ταμειακές ροές σε ικανοποιητικά επίπεδα, έτσι ώστε να μπορούν να αποπληρώνουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις και να μειώνουν τις συνολικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την Direction Business Reports, o εμπορικός κλάδος κάλυψε το 40% του συνόλου των εταιρειών με 200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 11 ήταν εισηγμένες στο Χ.Α. και μη εισηγμένες ήταν οι υπόλοιπες 189.
Ο κλάδος των υπηρεσιών κάλυψε το 30,60% με 153 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 116 ήταν μη εισηγμένες και 37 εταιρείες έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Ο κλάδος της βιομηχανίας βρέθηκε στην 3η θέση με ποσοστό 29,40% επί του συνόλου των εταιρειών.
Οι εταιρείες από τον υποκλάδο των φαρμάκων - καλλυντικών - απορρυπαντικών κατέλαβαν την πρώτη θέση στον κλάδο του εμπορίου, αφού 54 εταιρείες πλασαρίστηκαν στο top 500 με τους υψηλότερους τζίρους. Ακολούθησαν 2 υποκλάδοι με τον ίδιο αριθμό εταιρειών (23) που είναι οι εταιρείες καυσίμων - λιπαντικών και υγραερίου, ενώ και οι εταιρείες σο;yυπερ μάρκετ παρέμειναν στους πρωταγωνιστές και το οικονομικό έτος 2012.