- Έχοντας ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και κάποιοι σύμμαχοί της μπορεί να ετοιμάζουν μια «τιμωρία» κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, μια προφανής ερώτηση -στην οποία παρακάτω προσπαθεί να απαντήσει το BBC- είναι πως θα μπορούσε να απαντήσει η Συρία.
- Κατά πόσο θα μπορούσε να αμυνθεί στο είδος της επίθεσης που σχεδιάζεται;
- Και ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει για να ανταποδώσει με κάποιο τρόπο;
1.Άμυνες της Συρίας
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι... το είδος του χτυπήματος που έχει ήδη προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ίσως θα περιλαμβάνει πυραύλους Τόμαχοκ, που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία ή υποβρύχια.
Αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά αν γίνει αυτό θα χρησιμοποιηθούν πιθανόν όπλα µακρού πλήγµατος που πάλι μπορεί να πυροδοτούνται από τον εναέριο χώρο εκτός Συρίας. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τη Συρία να χρησιμοποιήσει αμυντικά συστήματα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση. Η αεράμυνα της Συρίας ήταν ιδιαίτερα ικανή, βασισμένη σε παλαιότερα συστήματα προερχόμενα από τους Σοβιετικούς όπως το S-200/SA-5 Gammon, μαζί με ορισμένα όπλα που απέκτησε πιο πρόσφατα από τη Ρωσία, όπως το SA-22 και το SA-17. Η Συρία αναπτύσσει επίσης μια ποικιλία εξελιγμένων συστημάτων ραντάρ που της παρέχει η Κίνα.
Η ακεραιότητα του συστήματος μπορεί να έχει καταστραφεί λόγω της απώλειας εδαφών και ορισμένων περιοχών με πυραύλους και ραντάρ που έχουν καταλάβει οι αντάρτες.
Αλλά η αεράμυνα της Συρίας παραμείνει αξιόπιστη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οποιαδήποτε επίθεση θα χρησιμοποιήσει όπλα µακρού πλήγµατος.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ισραηλινά τζετ επιτέθηκαν σε συριακούς στόχους τα τελευταία χρόνια με σχετική ατιμωρησία. Οι εξελιγμένες δυτικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν μεγάλη εμπειρία σε είδη όπλων που διαθέτει η Συρία.
Ναι, αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να καταρρίψουν αεροσκάφη, αλλά εξίσου οι πιλότοι έχουν μια σειρά αμυντικών τακτικών και τεχνολογίας στη διάθεσή τους. Αβεβαιότητα περιβάλλει το πιο ικανό σύστημα των S-300 – που η Συρία πααρήγγειλε από τη Μόσχα – αλλά θεωρείται ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμα ή δεν είναι λειτουργικό.
Εκτός από την αεροπορική άμυνα, η Συρία θα μπορούσε να επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και τις δυτικές ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας το δικό της οπλοστάσιο βλημάτων ενάντια σε πλοία. Για παράδειγμα, η Συρία χρησιμοποιεί τον εκ Ρωσίας Yakhont – έναν υπερηχητικό πύραυλο εναντίον πλοίων γνωστό σε κύκλους του ΝΑΤΟ ως SS-N-26. Αλλά κι εδώ επίσης, τα σκάφη πυροδότησης Τόμαχοκ μπορεί να είναι εκτός της εμβέλειας του αμυντικού οπλισμού της Συρίας.
2. Οι επιλογές της Συρίας για αντίποινα
Έτσι, εάν η Συρία δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει τις ίδιες τις επιθέσεις, πώς θα μπορούσε να επιδιώξει να απαντήσει ή να προβεί σε αντίποινα;
-Εντατικοποίηση της καταπολέμησης των επιθέσεων των ανταρτών
Μια επιλογή θα ήταν να εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών, αναζητώντας κάποια τοπική και εντυπωσιακή νίκη για να ενισχύσει το ηθικό των δυνάμεων του καθεστώτος και να επισημάνει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ότι το καθεστώς Άσαντ παραμένει απτόητο.
- Διεύρυνση της σύγκρουσης
Μια εναλλακτική προσέγγιση θα ήταν να επιδιώξει να διευρύνει τη σύγκρουση με ένα χτύπημα κατά της Τουρκίας, των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιορδανία ή ίσως ακόμη και ναν εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Οι κίνδυνοι εδώ για το συριακό καθεστώς είναι τεράστιοι. Η Τουρκία είναι σε θέση να αμυνθεί, όπως και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ιορδανία. Και στις δύο χώρες υπάρχουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.
Μια επίθεση στο Ισραήλ είναι επίσης απίθανη. Ο συριακός στρατός είναι αυστηρά προσηλωμένος στον εμφύλιο πόλεμο.
Αν στραφεί εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αντίποινα – ανοίγοντας τη δυνατότητα ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου που αφορά τον σύμμαχο της Συρίας, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το Ισραήλ επίσης αναπτύσσει πολύ ικανά αντιπυραυλικά συστήματα. Η πρόκληση μιας ευρύτερης σύγκρουσης μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον ούτε της Δαμασκού, ούτε, κυρίως, της Τεχεράνης.
- Πόλεμος πληρεξούσιου
Η Συρία θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια ομάδα όπως η Χεζμπολάχ για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ή Δυτικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Και εδώ όμως, οι ιρανικές αρχές μπορεί να έχουν μια άποψη και με το Ιράν φαινομενικά να προτίθεται να κάνει ένα νέο άνοιγμα προς τη Δύση όσον αφορά την πυρηνική ατζέντα του, η Τεχεράνη μπορεί να είναι προσεκτική όσον αφορά την ενθάρρυνση της Χεζμπολάχ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Χεζμπολάχ είναι επίσης σε δύσκολη θέση, έχοντας συμμαχήσει με τον Πρόεδρο Άσαντ. Μπορεί να αποφασίσει ότι έχει αρκετά προβλήματα αυτή τη στιγμή και ότι είναι καλύτερα να είναι προσεκτική.
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-23866250