- Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας της κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν την αδυναμία της χώρας μας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναφερόμενα και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό του 2014.
Μία νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά όπως εκτιμά άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο...
«Το ΔΝΤ κλονίζει την Ελλάδα» το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2014.
«Το ΔΝΤ δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία προβλέπει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014 θα πέσει κατά 0,4%, λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ που απαιτείται από τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας», σημειώνει ο αρθρογράφος.
«Η Ελλάδα θεωρείτο ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο οι προβλέψεις ήταν υπεραισιόδοξες. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει "κολλήσει, η Ελλάδα παραμένει στην ύφεση και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν πολύ αργότερα από το προσχεδιασμένο», προσθέτει.
Στη συνέχεια το άρθρο επισημαίνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε αμέσως στις νέες προβλέψεις του Ταμείου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πετύχει το στόχο πλεονάσματος του 1,5% του ΑΕΠ, με περικοπές δαπανών, ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή και τα δύο.
«Οι περαιτέρω περικοπές, παρόλα αυτά, μπορεί να είναι πολιτικά μη ανεκτές: η χώρα βρίσκεται ήδη σε αναταραχή για τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, μία αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο τη βοήθεια από ΔΝΤ και ευρωζώνη. Μία νέα ελληνική κρίση είναι μία σαφής πιθανότητα για την επόμενη χρονιά», καταλήγει το άρθρο.
Το άρθρο υπογράφει ο Λέονιντ Μπερσίντσκι.
Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγκαλιάστηκαν σφιχτά για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά μπορεί να οδεύουν προς διαζύγιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα, και κορυφώνονται καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της.
Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στο συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει ο Μπόρχες.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, αναφέρουν αξιωματούχοι του Ταμείου.
«Τα νεότερα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τους στόχους της. Και για αυτό πιθανώς οι δανειστές δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτή τη μελέτη», γράφει η γερμανική Die Welt, εκτιμώντας μπορούν με τον τρόπο αυτό να ασκούν περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός πώς η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της, προκαλεί μεν ανησυχία στο ΔΝΤ ωστόσο δεν δυσαρεστεί τους δανειστές. Η Welt τονίζει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν χειρότερα από τις προβλέψεις, ενώ αποκαλύπτει την πικρή αλήθεια, επικαλούμενη το Fiscal Monitor του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ για το 2014 αντί του 1,5%, που αναμένεται κανονικά. Αυτό το 0,4% σημαίνει μία μεγαλύτερη τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό, καθότι τα φορολογικά έσοδα είναι λιγότερα.
«Πρόκειται για έναν ατέρμονο εφιάλτη. Η χώρα παραμένει στη δυστυχία και η ανάκαμψη της οικονομίας αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη του αναμενομένου...», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στις μετρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δυσκολίες στην είσπραξη φόρων.
«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο βοήθειας», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ελπίζει σε ένα «κούρεμα» από τους Ευρωπαίους.