- Σε τρεις δεκαετίες από σήμερα, ο άνθρωπος δεν θα είναι πια το κορυφαίο είδος στον πλανήτη, αφού η θέση αυτή θα ανήκει πια στις μηχανές, προειδοποιεί ο Del Monte, φυσικός, επιχειρηματίας και συγγραφέας του "The Artificial Intelligence Revolution”.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι μηχανές θα ξεπεράσουν τον άνθρωπο το 2040, αλλά... σύμφωνα με τα όσα είπε ο Del Monte στο Business Insider, αυτό θα συμβεί μάλλον γύρω στο 2045. Τότε θα έχουν φτάσει στο σημείο όπου η ευφυΐα των υπολογιστών και των μηχανών θα είναι όχι μόνο μεγαλύτερη από την ευφυΐα του ανθρώπου, αλλά θα ξεπερνά και εκείνη όλης της ανθρωπότητας μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, ο φυσικός προειδοποιεί ότι η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για αυτή τη νέα εποχή. “Σήμερα, δεν υπάρχει νομοθεσία γύρω από το πόση ευφυΐα μπορεί να έχει μία μηχανή, πόσο διασυνδεδεμένη μπορεί να είναι”, εξηγεί.
“Δεν θα δούμε ένα σενάριο 'Terminator' ή έναν πόλεμο. Στα πρώτα στάδια του μετά-τη-μοναδικότητα κόσμου, ένα σενάριο είναι ότι οι μηχανές θα επιδιώξουν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε cyborgs (όντα που είναι κατά ένα μέρος ανθρώπινα και κατά ένα μέρος μηχανές). Αυτό σχεδόν συμβαίνει τώρα, αφού αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά άκρα του ανθρώπου με τεχνητά. Θα βλέπουμε τις μηχανές σαν ένα χρήσιμο εργαλείο. Η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις θα αυξηθεί δραματικά σε αρκετές χώρες, με τη χρήση αυτοματισμών. Στην Κίνα, το ΑΕΠ ανά εργαζόμενο διπλασιάστηκε με τη χρήση μηχανών”, λέει.
“Έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου γένους θα έχει γίνει cyborgs. Το δέλεαρ θα είναι η αθανασία. Οι μηχανές θα φέρουν επανάσταση στην τεχνολογία της υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο χρόνο αναψυχής, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι ποτέ δεν περνούσαμε καλύτερα. Η ανησυχία που έχω είναι ότι οι μηχανές θα μας βλέπουν σαν ένα απρόβλεπτο και επικίνδυνο είδος”, τονίζει.
Ο Del Monte πιστεύει ότι οι μηχανές θα αποκτήσουν συνείδηση και την ικανότητα να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Μπορεί “να μας βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο που εμείς βλέπουμε τα βλαβερά έντομα”, προειδοποιεί, εξηγώντας ότι το ανθρώπινο είδος “είναι ασταθές, προκαλεί πολέμους, έχει όπλα αρκετά δυνατά για να αφανίσει όλο τον κόσμο δύο φορές και δημιουργεί ιούς υπολογιστών”. Όλα αυτά δεν πρόκειται να φανούν φιλικά στις μηχανές.
Ο φυσικός εξηγεί ότι έγραψε το βιβλίο του σαν μία προειδοποίηση: Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ικανή και εμείς σπεύδουμε να την υιοθετήσουμε μόλις δημιουργείται. Για παράδειγμα, ένας βηματοδότης είναι πολύ συνηθισμένο πράγμα, αλλά όπως λέει ο Del Monte, χρησιμοποιεί αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη για να ρυθμίζει την καρδιά μας.
Ένα πείραμα του 2009 έδειξε ότι τα ρομπότ μπορούν να αναπτύξουν την ικανότητα να λένε ψέματα το ένα στο άλλο. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Laboratory of Intelligent Systems του Ecole Polytechnique Fédérale στην Ελβετία, με τη χρήση ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται προκειμένου να βρίσκουν χρήσιμους πόρους, όπως η ενέργεια, και να αποφεύγουν τους επικίνδυνους. Αυτό που έδειξε το πείραμα ήταν ότι τα ρομπότ έμαθαν να λένε ψέματα το ένα στο άλλο, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν όλους τους χρήσιμους πόρους για τους εαυτούς τους.
“Το συμπέρασμα είναι ότι μαθαίνουν την αυτο-συντήρηση. Το εάν έχουν συνείδηση ή όχι είναι συζητήσιμο”, τονίζει ο Del Monte.