- Εκτενές αφιέρωμα στην ανακάλυψη του τύμβου της Αμφίπολης, με συνεντεύξεις από κατοίκους που εκφράζουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους, δημοσιεύει το BBC αναφέροντας πως η "περιπέτεια" του ταφικού μνημείου κάνει τους Έλληνες να ξεχνούν την οικονομική κρίση.
Το άρθρο κάνει αναφορά στα όσα είναι γνωστά για το μνημείο, σημειώνοντας πως είναι πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος από τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα και ότι το "κορυφαίο" σημείο της... ανασκαφής ήταν η παρουσίαση των Καρυατιδών στην είσοδο του κτίσματος.
Τονίζεται ότι το σημείο φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις 24 ώρες το 24ωρο, για να αποτρέψει την είσοδο δημοσιογράφων και περίεργων, αν και το μνημείο δεν έχει προστατευθεί ούτε από εικασίες και "σπέκουλα" από τα ΜΜΕ, ούτε από δημόσιες διαμάχες μεταξύ των αρχαιολόγων.
Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συμφωνούν πως έχει χτιστεί για ένα σπουδαίο πρόσωπο της αρχαιότητας, ίσως κάποιο μέλος της οικογένειας του Αλεξάνδρου, την μητέρα ή την γυναίκα του, ή για κάποιον επιφανή Μακεδόνα. Άλλοι λένε πως ίσως είναι κενοτάφιο. Ωστόσο ο κόσμος στην περιοχή ονειρεύεται αρχαίες δόξες.
"Μόνο ο Αλέξανδρος αξίζει τέτοιο μνημείο" αναφέρει ο γεωργός Αντώνης Παπαδόπουλος, ενώ πίνει καφέ με συγχωριανούς του σε καφενείο κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης. "Το μέγεθος είναι μοναδικό. Η λογική λέει ότι αυτός είναι θαμμένος εκεί", αναφέρει παρά το γεγονός ότι ιστορικές πηγές λένε ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο.
"Δημοσιογράφοι και επισκέπτες πλημμύρισαν ξαφνικά τον τόπο από όλη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό" λέει ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, πρόεδρος της κοινότητας Μεσολακιάς. Πράγματι, ένα ζευγάρι Βέλγων από τη Λιέγη, αναφέρουν στον δημοσιογράφο ότι έφτασαν από τη χώρα τους, έχοντας διαβάσει για την ανακάλυψη του τάφου.
Όπως αναφέρει το BBC, η ανακάλυψη του τύμβου, ενίσχυσε την αίσθηση υπερηφάνειας και τα αισθήματα πατριωτισμού των Ελλήνων, που έχουν πληγεί από την κρίση, κάνοντας αναφορά σε άρθρο της Καθημερινής πως ο κόσμος χρειάζεται θετικές ειδήσεις, όχι να "βομβαρδίζεται από αρνητικές συνεχώς" - όπως τονίζεται.
Εκτός από τον πατριωτισμό, υπάρχου ελπίδες για ενίσχυση και των εισοδημάτων.
Οι κάτοικοι ελπίζουν πως αν η ανακάλυψη είναι σπουδαία, θα πάρει αξία η γη τους και θα βελτιωθεί η ζωή τους σε μεγάλο βαθμό. "Πριν την ανακάλυψη, η γη δεν άξιζε τίποτα. Αλλά τώρα κανείς δεν πουλά" αναφέρει η Μένα Κυριακού, κάτοικος της Μεσολακιάς.
Πηγή: ΒΒC