- Υπαρκτό είναι και πάλι το ενδεχόμενο μιας Grexit, εκτιμά η επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών ειδήσεων του BBC.
Ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη Νέα Δημοκρατία είναι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πίσω από τον ...ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά της λιτότητας, κάτι που υποδεικνύει ότι οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποδηλώνει ότι περισσότεροι Έλληνες επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή, εκτιμά η Λίντα Γιούε σε κείμενο γνώμης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του BBC.
«Το γεγονός αυτό ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit», προσθέτει η ίδια.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και τηρήσει τη δέσμευσή του να θέσει υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα λιτότητας, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες μιας διάλυσης του ευρώ», σημειώνει η επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών ειδήσεων του BBC.
Στο απόγειο της οικονομικής κρίσης οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό για μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
«Όμως οι διαμορφωτές της πολιτικής στην ευρωζώνη απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό φοβούμενοι ότι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας», σημειώνει η Γιούε.
«Η ανησυχία τους ήταν ότι αν μια αδύναμη χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε οι αγορές θα επιλέξουν την επόμενη πιο αδύναμη και ούτω καθεξής».
Το αντεπιχείρημα είναι ότι αν μια χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα, επισημαίνει η Γιούε.
Τυπικά, μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες διαθέτει έχει ένα αδύναμο νόμισμα που βοηθά τις εξαγωγές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία, την ώρα που ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς η εσωτερική ζήτηση. Μέσα στην ευρωζώνη αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς το ευρώ παραμένει σχετικά ισχυρό.
Οπότε θα πρέπει να γίνει μια πραγματική υποτίμηση, κάτι που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει το λειτουργικό κόστος της κατά 25% για παράδειγμα, αντί να βασιστεί στην υποτίμηση του νομίσματος για να γίνουν πιο φτηνές οι εξαγωγές. Αυτό συνήθως σημαίνει αύξηση της ανεργίας, σημειώνει η δημοσιογράφος του BBC.
«Όμως η παραμονή στην ευρωζώνη έχει τα δικά της πλεονεκτήματα», προσθέτει, «κυρίως καθότι οι μικρές οικονομίες μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές».
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά η Γιούε, η ανταλλαγή επιχειρημάτων θα συνεχιστεί και σύντομα μπορεί να ανακαλύψουμε αν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης η οποία θα οδηγήσει σε μερική διάλυση της ευρωζώνης, καταλήγει το κείμενο.