Μαχαιριές στη Λέσβο, αγωνία σε Τήλο, Λέρο, Σαμοθράκη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μαχαιριές στη Λέσβο, αγωνία σε Τήλο, Λέρο, Σαμοθράκη

Στο... κόκκινο βρίσκεται η Λέσβος, με 10.000 μετανάστες να έχουν κατακλύσει κάθε γωνιά του νησιού, ενώ στο παρά πέντε αποφεύχθηκε τραγωδία λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν σημειώθηκε συμπλοκή με μαχαίρια.


Το σοβαρό... επεισόδιο ξεκίνησε όταν δύο μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στο λιμάνι περιμένοντας ένα πλοίο για να φύγουν λογομάχησαν. Ο ένας τράβηξε μαχαίρι και τραυμάτισε τον άλλον μετανάστη στο μπράτσο, ενώ κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε και ο δράστης. Στο επεισόδιο ενεπλάκησαν δεκάδες μετανάστες με κλωτσιές και μπουνιές, ενώ μάταια οι άντρες του Λιμενικού προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Εντρομοι οι επιβάτες, κυρίως Ελληνες τουρίστες, που περίμεναν το πλοίο «Αριάδνη» για Καβάλα, άρχισαν να καλούν σε βοήθεια και κάποιοι έτρεξαν να προστατευτούν, ενώ το επεισόδιο φαινόταν ότι βρισκόταν εκτός ελέγχου.
Ελάχιστη βοήθεια
Δύσκολη, ωστόσο, είναι η κατάσταση και στα μικρότερα ακριτικά νησιά, όπου, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, η διαχείριση ακόμα και λίγων δεκάδων προσφύγων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση. Με ελάχιστη βοήθεια από την πολιτεία, και μόνο από αίσθηση καθήκοντος προς τον συνάνθρωπο, οι κάτοικοι και οι φορείς των Οινουσσών, της Τήλου, της Σαμοθράκης και της Λέρου κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. «Δεν έχουμε καμία βοήθεια, αλλά τώρα που είναι προεκλογική περίοδος ελπίζουμε ότι η πολιτεία θα ευαισθητοποιηθεί» λένε οι δήμαρχοι των νησιών.
Στις Οινούσσες φτάνουν κατά μέσον όρο 70-80 πρόσφυγες την ημέρα. Η μεταφορά και η σίτισή τους, μέχρι να τους μεταφέρει το Λιμενικό στη Χίο, είναι αποκλειστική ευθύνη των κατοίκων. «Τους μεταφέρουμε ανά δεκάδα με ένα φορτηγάκι ανοιχτού τύπου στο λιμάνι και περιμένουμε το Λιμενικό για να τους μεταφέρει στη Χίο. Αν δεν στείλουν σκάφος, τους μεταφέρουμε εμείς με δικά μας καραβάκια» λέει ο δήμαρχος Στέφανος Βογιατζής, ο οποίος επισημαίνει ότι οι υποδομές που διαθέτουν οι Οινούσσες είναι πρακτικά ανύπαρκτες. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε κάτι να φάνε και να πιουν. Υγειονομικός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει, γιατί έχουμε μόνο έναν αγροτικό γιατρό. Δεν έχουμε ούτε καν χημικές τουαλέτες, πόσω μάλλον έναν χώρο για να κάνουν ένα μπάνιο» σημειώνει ο κ. Βογιατζής.
Σχετικά μικρός σε σχέση με άλλα νησιά είναι και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στη Σαμοθράκη. Οπως λέει, όμως, ο δήμαρχος Αθανάσιος Βίτσας, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Τα πρακτικά προβλήματα δεν είναι σοβαρά, γιατί προωθούνται σε μία μέρα στην Αλεξανδρούπολη. Δεν μπορούμε όμως να διαχειριστούμε περισσότερους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγεί.
Στην Τήλο έχουν φιλοξενηθεί έως και 650 μετανάστες, όσοι είναι δηλαδή οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Σε σταθερή βάση, ωστόσο, περίπου 100 άνθρωποι κάθε ηλικίας δέχονται τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού για το διάστημα που παραμένουν σε αυτό.«Οταν βλέπεις το δουλεμπορικό να έρχεται και να πετάει στη θάλασσα ένα βρέφος 15 ημερών, τι να κάνεις;» αναρωτιέται η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη. Με συλλογική προσπάθεια, οι κάτοικοι του νησιού μεταφέρουν και φροντίζουν τους πρόσφυγες.
Στέλιος Βογιατζάκης
Bookmark and Share