- «Μαύρη» Δευτέρα για τις ασιατικές χρηματαγορές, με τα ετήσια κέρδη των κινεζικών μετοχών να εξανεμίζονται μέσα σε λίγες ώρες, καθώς οι απώλειες στους κυριότερους κινεζικούς δείκτες ξεπερνούν το 8%.
Σύμφωνα Κινέζους αξιωματούχους, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε... αμφιλεγόμενες λύσεις, πλημμυρίζοντας με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.
Στα ταμπλό, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,9% ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng κινείται 4,83% χαμηλότερα.
Στις άλλες ασιατικές αγορές, ο Sensex στην Ινδία καταγράφει απώλειες μεγέθους 3,86%, ο ΙDX στην Ινδονησία υποχωρεί κατά 4,37%, ο Κοspi στη Ν. Κορέα χάνει 2,47% και ο TWII στην Ταϊβάν κινείται με πτώση της τάξης του 4,84%.
Στην Αυστραλία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες 3,73% ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα, μετά από τέσσερις συνεχόμενες καθοδικές συνεδρίες.
Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν τις τελευταίες ημέρες τα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του παγκόσμιου selloff στις μετοχές και των αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της κινέζικης οικονομίας.
Στην μεγαλύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, την Σαουδική Αραβία, το χρηματιστήριο υποχώρησε σχεδόν κατά 7%, ενώ αντίστοιχες ήταν και οι απώλειες στο Ντουμπάι. Καθοδικά κινήθηκαν εκ νέου οι χρηματαγορές σε Άμπου Ντάμπι και Ντόχα, που αμφότερα υποχώρησαν κατά 5%.
Στο ναδίρ τα ασιατικά νομίσματα - «Καταφύγιο» το γιεν
Πολλά ασιατικά νομίσματα δέονται ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας σε πολυετή χαμηλά. Το μαλαισιανό ρινγκίτ έπεσε σε νέα χαμηλά 17 ετών, το μπαχτ της Ταϋλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου.
Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο έναντι των κυριοτέρων ανταγωνιστικών νομισμάτων καταγράφει το γιεν, καθώς οι επενδυτές θεωρούν το ιαπωνικό νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο. Το δολάριο υποχωρεί 0,76% έναντι του γιεν στα 121,17, ενώ έναντι του αυστραλιανού νομίσματος το γιεν ενισχύεται 1,87%. Τέλος, μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το δολάριο Ν. Ζηλανδίας υποχωρώντας 2% στα 81,90 γιεν.