Ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται, λέει μια λαϊκή παροιμία.
Το ίδιο ισχύει για τις προτεραιότητες των δανειστών και ειδικότερα του Εurogroup.
Αυτές, σε συνδυασμό με τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής πλευράς, δείχνουν το μέλλον.
Από το 2010 μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει δάνεια προς την Ελλάδα που ξεπερνούν τα 200 δισ. ευρώ.
Σ' αυτά... συμπεριλαμβάνονται τα 52,9 δισ. ευρώ του 1ου μνημονίου, τα 130,9 δισ. του EFSF από το 2ο μνημόνιο, τα 13 δισ. ευρώ του ESM και τα 7,1 δισ. ευρώ του EFSM που είναι υπό την αιγίδα της Κομισιόν.
Το ΔΝΤ έχει βάλει πάνω από 18 δισ. ευρώ επίσης μέχρι σήμερα.
Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει δεχτεί τόσο πολλά «επίσημα» δάνεια στην ιστορία.
Το 3ο μνημόνιο προβλέπει την περαιτέρω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέχρι του ποσού των 86 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2018.
Από αυτά τα 50 δισ. ευρώ έχει δεσμευθεί να βάλει το ESM ενώ λείπουν τα υπόλοιπα.
Είναι λοιπόν επόμενο οι εταίροι-δανειστές να «καίγονται» να μειωθεί ο λογαριασμός.
Το συνολικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν είναι άσχετο μ' αυτή την επιδίωξη, όπως κατανοούν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν η υποχώρηση του Εurogroup στο θέμα της σύνδεσης της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος με την ανακεφαλαιοποίηση.
Ούτε η περαιτέρω διευκόλυνση μέσω της αποσύνδεσης του συνταξιοδοτικού από το 2ο πακέτο με τα ορόσημα του χρηματοοικονομικού τομέα.
Οι δανειστές θέλουν το 3ο πρόγραμμα να πετύχει με την ελάχιστη δυνατή δική τους επιπλέον χρηματοδοτική συνδρομή.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η διαπιστωμένη αδυναμία της ελληνικής πλευράς σε τεχνικό επίπεδο, που δεν βοηθά στην ταχύτερη προώθηση των θεμάτων που άπτονται της πρώτης αξιολόγησης.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι οι επαφές θα σταματήσουν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που απομένει για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα είναι πολύ λίγος.
Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την έκφραση περί «θαύματος», όπως κάνουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, όμως θα λέγαμε ότι είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν εκπνεύσει το 2015.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πάει για το 2016 και μαζί μ' αυτή η έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Στον αντίποδα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015.
Δεν χάθηκε κι ο κόσμος, που θα έλεγε κάποιος, στο μέτρο που οι δανειστές διαπιστώνουν πως είναι ευκολότερο σήμερα να περνούν μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν θα μπορούσαν να περάσουν με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Toυ Dr. Money