- Την σκληρή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών στη γείτονα, με την Άγκυρα να απειλεί με επανεξέταση των διμερών σχέσεων με την Αθήνα.
"Το αίτημά μας για την έκδοση οκτώ ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος της... 15ης Ιουλίου του 2016 ενάντια στη δημοκρατική συνταγματική τάξη απορρίφθηκε από τον έλληνα δικαστή" τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.
Διαμαρτυρόμαστε, προσθέτει, για αυτή την απόφαση, η οποία έχει ως στόχο τη δημοκρατική τάξη στην Τουρκία, με 248 πολίτες να γίνονται μάρτυρες από τις δυνάμεις ασφαλείας μας και τους πολίτες μας, συμμετάσχοντας ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος που τραυμάτισε 2193 πολίτες μας και προφυλάσσει αυτά τα άτομα από το να εμφανιστούν ενώπιον των ανεξάρτητων τουρκικών δικαστικών αρχών.
Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και την παραβίαση των δικαιωμάτων των θυμάτων σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κανόνων. Ως μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια θέματα, η Ελλάδα, δυστυχώς, έπεσε στο καθεστώς μιας χώρας που προστατεύει παρανόμους με την απόφαση αυτή.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δίωξη των εγκληματιών, χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αυτή, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, υπόκειται επίσης σε συνολική επαναξιολόγηση των διμερών μας σχέσεων, της συνεργασίας μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει συνέπειες για το κοινό μας έργο σε άλλα διμερεί / περιφερειακά ζητήματα καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας ήταν η έκδοση εντάλματος σύλληψης ερήμην για τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
«Όχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου αποφάσισε νωρίτερα το Ανώτατο ελληνικό Δικαστήριο.
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς» σχολίασε μεταξύ άλλων ο συνήγορος των «οχτώ Χρίστος Μυλωνόπουλος.
Για «απόφαση – σκάνδαλο» έκανε λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα SABAH.