- Νέο πόρισμα ανατρέπει την αρχική έρευνα και δέχεται ότι ασκήθηκαν πιέσεις.
Τα πέντε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορούνται για την υπόθεση... «πολύχρονης διακίνησης χιλιάδων παράτυπων μεταναστών» από το αεροδρόμιο Σαντορίνης αθωώθηκαν στην εσωτερική έρευνα της λεωφόρου Κατεχάκη και σύντομα θα επιστρέψουν σε καίρια πόστα της Αστυνομίας.
Η υπόθεση, που αναδείχθηκε το καλοκαίρι του 2015 ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για το «κύκλωμα των αστυνομικών δουλεμπόρων», θεωρείται πλέον από την ίδια την Αστυνομία ότι δεν είχε καμιά βάση. Και αυτό παρότι είναι ακόμη εκκρεμής στο ποινικό σκέλος της.
Μάλιστα το νέο πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας, βασίζεται σε νεότερες αναφορές ότι «η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων πίεσε εξοντωτικά τους μάρτυρες, τους "κυνηγούσε" μέσα σε ξενοδοχεία της Σαντορίνης και ότι τους έδωσε να υπογράψουν προκατασκευασμένες καταθέσεις»!
Μία εξέλιξη που δημιουργεί πλήθος ερωτηματικών προς κάθε κατεύθυνση.
Το ιστορικό
Στις 23 Ιουνίου 2015 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από πολύμηνη έρευνα σχημάτισε δικογραφία για τη μαζική παράνομη προώθηση αλλοδαπών, επί σειρά ετών, από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με την εμπλοκή 11 ατόμων, εκ των οποίων πέντε αστυνομικοί, ένας δικηγόρος και ιδιώτες.
Επρόκειτο για μία υπόθεση που εξέθετε διεθνώς τη χώρα. Στον φάκελο περιγράφονται πρωτοφανείς καταστάσεις από τις υπαλλήλους ξένων αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Όλες ανέφεραν ύποπτες κινήσεις των αστυνομικών του νησιού ώστε να διευκολύνουν παράτυπους μετανάστες που επεδίωκαν να ταξιδέψουν με διαβατήρια που ήταν προφανώς πλαστά.
Όπως κατέθεσε τότε μία υπάλληλος, «αυτό που γινόταν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης ήταν τραγικό. Τεράστιος όγκος αλλοδαπών με πλαστά διαβατήρια ερχόταν να πετάξει και όλοι ξέραμε το γιατί. Ήταν κοινό μυστικό σε όλο το αεροδρόμιο ότι οι μόνιμοι αστυνομικοί που έκαναν βάρδια εκεί "περνάνε άτομα" από το αεροδρόμιο».
Όπως συμπλήρωσε η ίδια βασική μάρτυρας, «κάποιοι από τους αλλοδαπούς που έρχονταν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα έδειχναν να μη φοβούνται τους αστυνομικούς και τον πιθανό έλεγχο που θα τους έκαναν, αλλά αντίθετα έδειχναν μια παράξενη οικειότητα και πολλές φορές έκαναν και πλάκα μαζί τους. Όπως σας είπα, γινόταν γενικά χαμός στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης».
Στην ίδια δικογραφία υπάλληλοι των αεροπορικών εταιρειών ανέφεραν περιστατικά με διάφορους επιχειρηματίες αλλά και δικηγόρο του νησιού να τους «πολιορκούν» και να τους υπόσχονται σημαντικά χρηματικά ποσά. Και αυτό για να επιτρέπουν τη διέλευση των αλλοδαπών και να μην ορθώνουν εμπόδια στους αστυνομικούς. Οι αναφορές συνδυάσθηκαν από καταγραφές των αεροπορικών εταιρειών για τις προσπάθειες επιβίβασης παράνομων μεταναστών και των στοιχείων που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ. Εκεί διαπιστώνεται ότι η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για ποσοστό 10-20% εξ αυτών που ανακάλυψαν οι υπάλληλοι των εταιρειών. Ακόμη υπήρχαν καταγγελίες ότι ένας-δύο από αυτούς τους αξιωματικούς «πωλούσαν προστασία» σε καταστήματα του νησιού.
Ανατροπή
Ενώ όμως η υπόθεση είναι ακόμη εκκρεμής στην Εισαγγελία Κυκλάδων, η νέα εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ. (για την επιστροφή ή όχι των αστυνομικών που ήσαν σε διαθεσιμότητα) ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.
Όλες οι υπάλληλοι των αεροπορικών εταιρειών, που είχαν ενώ τω μεταξύ… μηνυθεί από κατηγορούμενους αστυνομικούς, άλλαξαν τις καταθέσεις τους. Υποστήριξαν ότι δεν είχαν αντιληφθεί οποιαδήποτε παρανομία και ότι ποτέ δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια χρηματισμού τους. Καθώς και ότι «οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τις πίεζαν φορτικά στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν, τις έκλειναν σε δωμάτια και τους έδιναν να υπογράψουν… έτοιμες καταθέσεις». Ορισμένες εξ αυτών ανέφεραν ότι οι καταθέσεις τους «ήσαν ψευδείς επειδή ήσαν αγχωμένες από τον κόσμο που υπήρχε στο αεροδρόμιο και σε κακή ψυχολογική κατάσταση».
Ακόμη οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι οι παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν από τους υπαλλήλους των εταιρειών δεν διευκολύνθηκαν από αυτούς αλλά… εξαφανίσθηκαν από το αεροδρόμιο. Σε ανάκληση καταθέσεων προχώρησαν και καταστηματάρχες του νησιού ενώ ένας-δύο εξ αυτών προχώρησαν επίσης σε μηνύσεις.
Έτσι η νέα εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε στο ότι οι απομακρυνθέντες αξιωματικοί της Σαντορίνης κακώς κατηγορούνται και πρέπει να επιστρέψουν στο αστυνομικό σώμα. Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης θα ακολουθήσει...