Εχουν και οι Ρουμάνοι τις... Σκουριές τους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Εχουν και οι Ρουμάνοι τις... Σκουριές τους

  • Καναδική εταιρεία χρυσού ζητεί από το Βουκουρέστι αποζημίωση $4,4 δισ..


Εταιρεία εξορύξεων χρυσού με έδρα το Τορόντο του Καναδά προσέφυγε κατά της Ρουμανίας στο διαιτητικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας ζητώντας... αποζημίωση 4,4 δισ. δολαρίων. Η Gabriel Resources κατηγορεί την κυβέρνηση του Βουκουρεστίου ότι μπλόκαρε επενδυτικό σχέδιο 2 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία στην Ευρώπη και ότι απαλλοτρίωσε τα περιουσιακά της στοιχεία.

Το 1999 η Gabriel Resources πλειοδότησε σε διαγωνισμό εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού και αργύρου στο Ρόζια Μοντάνα της Τρανσιλβανίας, αλλά ουδέποτε εξασφάλισε την άδεια για την εκμετάλλευση παρά το ότι, όπως υποστηρίζει, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζουν το δίκαιο της Ρουμανίας και το κοινοτικό δίκαιο.

Περιβαλλοντικές ομάδες και ενώσεις πολιτών της περιοχής έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια σκληρές μάχες κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πολυτίμων μετάλλων υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψουν και τη φυσική ομορφιά της περιοχής και το τουριστικό αξιοθέατο των ιστορικών ορυχείων χρυσού και αργύρου, που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή εποχή.

Το 2013 σε μεγάλες ρουμανικές πόλεις διαμαρτυρόμενοι για την πώληση των χρυσωρυχείων στην Gabriel Resources διοργάνωσαν τις μεγαλύτερες και μαχητικότερες διαδηλώσεις από το 1989, την χρονιά που ανατράπηκε το κομμουνιστικό καθεστώς Τσαουσέσκου στη χώρα.

«Η υπόθεση δείχνει ακόμα μια φορά τις δυσκολίες που συναντούν οι εταιρείες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ορυχείων χρυσού στην Ευρώπη», γράφουν οι «Financial Times». Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην επίσης καναδική εταιρεία Eldorado και τη «μάχη που έδωσε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χαλκού, χρυσού και άλλων ορυκτών στις Σκουριές της Βόρειας Ελλάδας».
Bookmark and Share