Grexit από την πρώτη ταχύτητα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Grexit από την πρώτη ταχύτητα

Για όσους δεν κατάλαβαν, η έκθεση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη παγκοσμίως, λίγες ημέρες πριν την επικείμενη Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, λέει πολλά για το μέλλον της Ελλάδας.


Γιατί οι πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, τη Φραγκφούρτη και την Ουάσιγκτον, οδηγούν λίγο πολύ στο ίδιο συμπέρασμα. Η Ελλάδα θα είναι το "μοντέλο", το πειραματόζωο αν ορισμένοι θέλετε, για τη διαμόρφωση της Ευρωζώνης των (τουλάχιστον) δύο ταχυτήτων.

 Και όπως όλα δείχνουν, οι θέσεις στην πρώτη ταχύτητα είναι κατειλημμένες από άλλους. Για την Ελλάδα - και τις υπόλοιπες χώρες με συναφή δημοσιονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα - δυστυχώς η θέση της βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα.

Πώς θα δομηθεί το νέο status, το οποίο θα επιτρέπει σε μία "προβληματική" χώρα να παραμένει στο ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από Επιτήρηση και συμμετοχή στα QE, είναι κάτι που συζητείται διεξοδικά μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Και όπως όλα δείχνουν, το ΔΝΤ θα μείνει να προσφέρει στην πρώτη φάση τουλάχιστον τον συμβουλευτικό τεχνικό - συντονιστικό ρόλο του... Και αυτή θα είναι μία σημαντική διαφορά έναντι του μέχρι πρότινος χρηματοδοτικού ρόλου του Ταμείου. Καθώς η μετάβαση στη νέα κατάσταση όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμικοί μηχανισμοί θα αναλάβουν και τον ρόλο αυτό, θα χρειαστεί ασφαλώς χρόνο μέχρι να δομηθεί και να σταθεροποιηθεί.

Στο "Κεφάλαιο" του περασμένου Σαββάτου υπήρχε ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό και κατατοπιστικό ρεπορτάζ του Γιάννη Αγγέλη για την υπόθεση αυτή, για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο "μοντέλο" το οποίο παίρνει εμπειρίες ακριβώς από την ελληνική περιπέτεια και τα ελληνικά Μνημόνια. Βεβαίως, δεν υπάρχουν μόνο αρνητικά, υπάρχουν και θετικά, όπως το γεγονός ότι μιλάμε πλέον για οριστική εγκατάλειψη των σεναρίων για... έξωση και διάσπαση του ευρώ από φαινόμενα όπως ένα ενδεχόμενο Grexit. Αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι Grexit υπό μια έννοια θα υπάρχει από την πρώτη ταχύτητα της ευρωζώνης.

Βεβαίως, επειδή τίποτε δεν δωρίζεται, από τα βασικά στοιχεία της δεύτερης αυτής ταχύτητας θα είναι η αυξημένη εποπτεία, δημοσιονομικά και τραπεζικά και η σκληρή γραμμή ως προς την υλοποίηση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο ESM αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως πχ προληπτική γραμμή κλπ, σε άμεσο όμως συντονισμό – όπως σαφώς αναφέρει το ρεπορτάζ – με το ΔΝΤ.

Όσοι έχουν παρατηρήσει με προσοχή τις δηλώσεις και τις ομιλίες του κ. Μακρόν για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, μπορούν να διακρίνουν βασικά σημεία της νέας εποχής. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Γερμανία όπου έχει αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων με τη συμμετοχή στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση πιο σκληρών εταίρων, ως προς τη δημοσιονομική "γραμμή" τους για την Ευρωζώνη, εταίρων που απαιτούν άλλωστε και την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ίσως οδηγήσουν σε ενδιάμεσα βήματα, πολύ πιο μεταβατικά από ό,τι θα επιθυμούσαν Μακρόν και Μέρκελ.

Η πρόσφατη έκθεση λοιπόν του ΔΝΤ, που καταγράφει τις σημαντικές αναπτυξιακές αδυναμίες της χώρας, έρχεται να ενισχύει τις απόψεις των πιο σκληροπυρηνικών, ως προς το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας. Σημειώστε ότι βρισκόμαστε προ των οριστικών διευθετήσεων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ταμείο για την επόμενη ημέρα. Μία ημέρα που θα είναι για την Ελλάδα εξαιρετικά δύσκολη ως προς την πολιτική της διαχείριση. Ας θυμηθούμε τι αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ...

Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ, χαμηλότερες αναπτυξιακές δυνατότητες φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook. Χαμηλώνει επίσης τον πήχη και για τις εμπορικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ καταγράφει αρνητικές επιδόσεις στην αγορά εργασίας, με μεγάλο "αγκάθι" τη μερική απασχόληση.

Μάλιστα, σε ειδικό κεφάλαιο για τις "αναπτυξιακές εκπλήξεις" του 2017 στο οποίο δείχνει ότι τα πιο πολλά "ανεπτυγμένα" οικονομικά κράτη ανά τον κόσμο τελικά πέτυχαν ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ από την αρχικά προβλεπόμενη, η Ελλάδα είναι η… αρνητική έκπληξη: καταγράφεται ως το κράτος με τη χαμηλότερη θέση. Λαμπρά..


του κ.Δ.Παπακωσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share