«Δάκτυλο» της Άγκυρας, για το κύμα κυβερνοεπιθέσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιράκ βλέπει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες από έναν αμερικανό και δύο βρετανούς αξιωματούχους.
«Χάκερ που ενεργούν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που στοχοποίησαν πρόσφατα τους ιστοσελίδες της ελληνικής, κυπριακής αλλά και της ιρακινής κυβέρνησης» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του, επικαλούμενο τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, οι χάκερ επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς περιλαμβανομένων υπουργεία, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ μεταξύ των στόχων βρίσκονταν οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του Ιράκ.
Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση της κίνησης στο διαδίκτυο στους ιστοτόπους που βρέθηκαν στο «στόχαστρο», επιτρέποντας ενδεχομένως στους χάκερ να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση στα δίκτυα των κρατικών φορέων και άλλων οργανισμών.
Η κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε σε δήλωσή της ότι «οι σχετικές υπηρεσίες είχαν άμεση επίγνωση των επιθέσεων και ενέργησαν για να τις αντιμετωπίσουν». «Δεν θα σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες για λόγους εθνικής ασφάλειας» πρόσθεσε.
H ελληνική κυβέρνηση πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κρατικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας διακυβεύτηκε. Η ιρακινή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο.
Ο αμερικανός αξιωματούχος και δύο βρετανοί ανέφεραν πως η δραστηριότητα των χάκερ έχει χαρακτηριστικά κρατικής υποστήριξης σε κατασκοπεία που πραγματοποιήθηκε για προώθηση τουρκικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με δυο βρετανούς και έναν αμερικανό αξιωματούχο, η δραστηριότητα φέρει τα χαρακτηριστικά κρατικά υποστηριζόμενης επιχείρησης κατασκοπείας διεξαχθείσης για την προώθηση τουρκικών συμφερόντων.
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το συμπέρασμά τους βασίστηκε σε τρεις παραμέτρους: στις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των θυμάτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία. Στις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που, όπως οι ίδιες πηγές λένε, χρησιμοποίησαν υποδομές καταχωρισμένες στην Τουρκία. Και σε πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικές αποτιμήσεις που οι πηγές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια συγκεκριμένα άτομα ή οργανισμοί είναι υπεύθυνοι, αλλά πιστεύουν ότι όλα τα κύματα των επιθέσεων συνδέονται μεταξύ τους, επειδή σε όλες χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι σέρβερ ή άλλη υποδομή.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του πρακτορείου. Άλλος υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις αλλά αρκέστηκε να πει ότι η Τουρκία έχει υπάρξει συχνά θύμα κυβερνοεπιθέσεων.