Eurobank: Ποιοι κλάδοι δεν άντεξαν στον κορωνοϊό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Eurobank: Ποιοι κλάδοι δεν άντεξαν στον κορωνοϊό

Τα ποιοτικά στοιχεία της ελληνικής ύφεσης στο β’ τρίμηνο του 2020, η οποία έκλεισε στο 15,2% του ΑΕΠ, αναλύει η Eurobank, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας έκθεσης «7 Ημέρες Οικονομία».

Οι μεγαλύτερες απώλειες, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα, αφορούν τον γενικό κλάδο που περιλαμβάνει το εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό (σ.σ. ως προς το σκέλος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης) –τομείς που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη «ευαισθησία» στην κρίση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο επίμαχος κλάδος παρουσίασε απώλειες της τάξης του -33,3% σε όρους πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και της τάξης των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Άλλωστε, διαθέτει και το μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας που παράγεται στην Ελλάδα.

Συνεπώς, όχι μόνο αποδείχτηκε ο πιο ευάλωτος στην υγειονομική κρίση άλλα είχε και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, περίπου το 65%.

Στη δεύτερη θέση, ακολούθησε ο γενικός κλάδος των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (π.χ. νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μηχανικών και αρχιτεκτόνων, επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, διαφήμιση κ.α.) και των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (π.χ. υπηρεσίες μίσθωσης και ταξιδιωτικών πρακτόρων κ.α.) σημειώνοντας μείωση της τάξης του 25,1%. Τέλος, ο γενικός κλάδος των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, επισκευών ειδών νοικοκυριού και άλλων υπηρεσιών, παρουσίασε τον 3ο μεγαλύτερο βαθμό «ευαισθησίας».

Σύμφωνα με την Eurobank, πάντως, το ποιοτικό σκέλος των παραπάνω αποτελεσμάτων, δηλαδή το ποιοι κλάδοι επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών που έχει μια υγειονομική κρίση και των αναγκαίων μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της (π.χ. κοινωνική αποστασιοποίηση, αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, περιορισμοί αφίξεων από την αλλοδαπή κ.α).
Bookmark and Share