Με την εκλογική διαδικασία σε εξέλιξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μοναδική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, το ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους απανταχού πολιτικούς αναλυτές δεν είναι τόσο το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά το αν η επόμενη μέρα θα σημάνει το τέλος της πρωτοφανούς πόλωσης.
Η τετραετής πρώτη θητεία Τραμπ που ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο προκάλεσε έντονα συναισθήματα και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του. Για πολλούς από τους υποστηρικτές του Τραμπ, τη λεγόμενη «βαθιά Αμερική», πολλά από όσα ξεστόμισε κατά καιρούς ο Αμερικανός πρόεδρος και τα οποία προβλημάτισαν έντονα το εσωτερικό και εξωτερικό των ΗΠΑ, δεν ήταν παρά «σταράτες κουβέντες», από έναν όχι επαγγελματία πολιτικό.
Για τους αντιπάλους του ο Τραμπ δεν είναι απλά ένας συντηρητικός πολιτικός, αλλά ένας «φασίζων», ρατσιστής, μισογύνης και απροκάλυπτα ταξικός υπέρ των πολύ πλουσίων πρόεδρος. Επιπλέον, η αρχική του αδιαφορία για την πανδημία του κορονοϊού και η συνεχιζόμενη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επέφεραν την καταστροφή στην κοινωνία -περισσότερους από 230.000 θανάτους- και την οικονομία - απώλεια εκατ. θέσεων εργασίας.
Ποτέ άλλοτε ίσως από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ η αμερικανική κοινωνία δεν δείχνει τόσο πολωμένη. Ενδεικτική της πρωτοφανούς πόλωσης είναι η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών Pew, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το 80% των υποστηρικτών του Τραμπ και του Μπάιντεν δηλώνει πως έχει ελάχιστους ή και καθόλου φίλους που θα ψήφιζαν τον άλλο υποψήφιο.
Όσο για την επόμενη μέρα; Η κατά καιρούς αμφισβήτηση που έχει εκφράσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην εκλογική διαδικασία της επιστολικής ψήφου δημιουργεί ανησυχίες για το αν θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και την ενδεχόμενη ήττα του. Χαρακτηριστική του κλίματος έντασης είναι η είδηση ότι καταστήματα σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, αμπαρώνονται εξαιτίας του φόβου ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.
Το περιστατικό παρενόχλησης λεωφορείου της προεκλογικής καμπάνιας του Μπάιντεν από κομβόι οπαδών του Τραμπ στο Τέξας την Κυριακή, είναι μία ακόμη ίσως ένδειξη ότι τα οξυμένα πολιτικά και κοινωνικά πάθη στις ΗΠΑ δεν θα τελειώσουν με το κλείσιμο της κάλπης απόψε.
του κ.Μωυσή Λίτση