Ισχυρές βροχές και καταιγίδεςσε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα Πέμπτη εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος»,
καθώς επίσης χιόνια σε ορεινές περιοχές, πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά και άνεμοι έως 7 Μποφόρ, ενώ αναμένεται το επόμενο 48ωρο να είναι δύσκολο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, απ'τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά επεκτείνονται και στην υπόλοιπη χώρα.
Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές.
Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.
Μήνυμα του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα
Μήνυμα που προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο και Δυτ. Στερεά Ελλάδα στάλθηκε μέσω του 112. Το μήνυμα αναφέρει: "Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών".
Οι επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ δύσκολες μίας και διαδοχικά και αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας θα σαρώσουν τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Το πρώτο κύμα από το βράδυ της Τετάρτης, και ξεκλινησε μέσα από το Ιόνιο και τη Νότια Ιταλία και επεκτείνεται ανατολικότερα για να επηρεαστεί σχεδόν το σύνολο της χώρας – και την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Μέχρι στιγμής τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και το πρώτο κύμα θα είναι πολύ ισχυρό. Μάλιστα, στο τελείωμα του πρώτου κύματος έρχεται ένα δεύτερο κύμα, συγκεκριμένα από την περιοχή της Ιταλίας που δεν αποκλείεται να χτυπήσει προς τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, να αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ένταση μεσογειακού κυκλώνα που θα χτυπήσει κυρίως τα πιο δυτικά και νότια παράλια της χώρας.
Ποιες περιοχές θα πληγούν ιδιαίτερα
Από αυτό το δεύτερο κύμα του «Μπάλλου» θα επηρεαστούν κυρίως το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν, από σήμερα Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, και σε άλλες περιοχές προς την κεντρική και βόρεια χώρα, ακόμα και στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Θα πέσει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα. Προς τα νότια τμήματα του Αιγαίου υπάρχει περίπτωση να έχουμε πιο ήπια φαινόμενα, ωστόσο και εκεί θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για πλημμυρικά φαινόμενα ενώ, στα ορεινά της βόρειας χώρας θα έχουμε και πυκνές χιονοπτώσεις. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά. Πρόκειται για ένα αρκετά επικίνδυνο διάστημα.
Η κακοκαιρία στις καμμένες περιοχές
Σε Βόρεια Εύβοια, Αττική και Ηλεία, ο όγκος νερού από τις βροχοπτώσεις θα είναι μεγάλος και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες. Από τις έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεαστούν ηαι η Δυτική Πελοπόννησος και η Δυτική Στερεά και η περιοχή της Βόρειας Αττικής και η Εύβοια. Το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να υποχωρεί από το απόγευμα του Σαββάτου, 16 Οκτωβρίου, από τα δυτικά, θα ολοκληρώσει τη δράση του μέσα στην Κυριακή και από την επόμενη εβδομάδα θα αποτελεί παρελθόν.
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει τη χώρα μας.
Η νέα κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά:
τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη
την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά
Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Σημειώνεται πως ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου πραγματοποίησαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες.
Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται συνεχής συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ειδοποιήσουν πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και για τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας θα βρίσκονται σε επιφυλακή και πλήρη διασπορά, ώστε να διασφαλιστεί άμεση επέμβαση και παροχή βοήθειας όπου χρειαστεί, σε διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εφόσον απαιτηθεί η συνδρομή του.
Τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται διαρκής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ των Περιφερειών για να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε όμορες περιοχές, ενώ και οι Δήμοι καλούνται να ενεργοποιήσουν όλες τις δυνάμεις και υπηρεσίες που έχουν διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού υποστήριξης από τον ιδιωτικό τομέα, λ.χ. εργολάβους έργων και μηχανικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να συνδράμουν.
Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, ακολούθησε και δεύτερη σύσκεψη του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά με τους έξι (6) Συντονιστές Επιχειρήσεων και τους 13 Περιφερειακούς Διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των δυνάμεών του και τη διασφάλιση άμεσης απόκρισης, όπου και όταν απαιτηθεί.
Συστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Ενόψει της κακοκαιρίας, καλούμε όλους τους πολίτες στις παραπάνω περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.