Το μεγάλο ερώτημα του πολέμου: Ποιος θα ξεμείνει πρώτος ...από πυρομαχικά; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Το μεγάλο ερώτημα του πολέμου: Ποιος θα ξεμείνει πρώτος ...από πυρομαχικά;

Η Ουκρανία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη γενναιότητα, έξυπνες τακτικές και πρωτοφανή αποτελεσματικότητα στην απόκρουση της Ρωσίας. Αλλά ας το παραδεχτούμε: Χωρίς τα όπλα που παρέχει η Δύση, το Κίεβο θα ήταν πιθανότατα ήδη υποτελής της Μόσχας..
 Μόνο κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες του πολέμου, σύμφωνα με την κατάθεση στο Κογκρέσο του προέδρου του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, η Δύση παρέδωσε 60.000 αντιαρματικά όπλα και 25.000 αντιαεροπορικά όπλα στους Ουκρανούς. Μέχρι τον Μάιο, το ένα τέταρτο των αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger του Αμερικανικού Πενταγώνου είχαν εξαφανιστεί. Ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να βρεθούν – η νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά έλεγχο

Ωστόσο -ακόμη και με την ευρωπαϊκή συνδρομή η ευρωπαϊκή βοήθεια- ο ρυθμός εφοδιασμού της Ουκρανίας με οπλισμό είναι μη βιώσιμος, εκτιμά ο Μάιλ Κόφμαν διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος του προγράμματος Russia Studies Program στο Center for Naval Analyses και συνεργάτης του Ινστιτούτου Κέναν του Διεθνούς Κέντρου Woodrow Wilson στην Ουάσιγκτον, που μίλησε στον αρθρογράφο του Bloomberg, Τόμπιν Χάρσοου.

Την ίδια στιγμή, και η Ρωσία που ποντάρει σε μια ανελέητη αεροπορική εκστρατεία κατά των αμάχων και των εγκαταστάσεων υποδομών για να αντισταθμίσει τις θλιβερές επιδόσεις των χερσαίων στρατευμάτων της-ακόμη και με κάποια βοήθεια από το Ιράν, είναι αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών,

Ποιος λοιπόν θα ξεμείνει πρώτος από πυρομαχικά;

Ο Κόφμαν λέει πως δεν έχει ενδείξεις για χαλάρωση των μαχών, γεγονός που απαιτεί μεγάλη εξάρτηση από το πυροβολικό και πυρά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς. «Μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλες επιθέσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο του πολέμου. Είμαι επιφυλακτικός ότι οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να μεταβάλει δραματικά την κατάσταση εφοδιασμού της προς το καλύτερο, με  αυτούς τους ρυθμούς»

«Μη βιώσιμη»

Η Ουκρανία χρειάζεται δυτικά συστήματα αεράμυνας και βιώσιμη προμήθεια πυρομαχικών πυροβολικού. Δυστυχώς, ο ρυθμός χρήσης τους υπερβαίνει τους ρυθμούς παραγωγής στη Δύση. Κάτι θα πρέπει να αλλάξει , για να γίνει η κατάσταση πιο βιώσιμη.

Ο στρατός των ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένος  να υποστηρίξει αυτόν τον τρόπο πολέμου της Ουκρανίας, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατήρηση μεγάλων όγκων πυρών πυροβολικού και πυραυλικών συστημάτων, και ο αμυντικός μας τομέας θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να αυξήσει την παραγωγή. Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τα δυτικά όπλα, όπως τα HIMARS δεν αντισταθμίζουν το γεγονός ότι η Ουκρανία απαιτεί μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού σε μηνιαία βάση.

 «Υπερκατανάλωση» πυρομαχικών

Τα προβλήματα της Ρωσίας είναι πιθανότατα ακόμη πιο σοβαρά, και άμεσα, δεδομένου του πόσο πολύ εξαρτάται ο στρατός της από τα πυρά του πυροβολικού, και της μεγάλης ποσότητας  πυρομαχικών που φαίνεται να έχει καταναλώσει κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η Ρωσία καταναλώνει επίσης  τα πυρομαχικά ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τα παράγει και εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν για να στηρίξει  την εκστρατεία φθοράς Τούτου λεχθέντος, εάν η Μόσχα είναι σε θέση να εισάγει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί επιθέσεις και μέσα στον χειμώνα.

«Ωστόσο οι από αέρος αλλά και οι χερσαίες επιθέσεις  ο αποτελούν μέρος μιας ρωσικής στρατηγικής για να καταστήσουν τον πόλεμο υλικά δύσκολο να διατηρηθεί και να παραταθεί, ελπίζοντας ότι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία θα γίνουν επιφυλακτικές ως προς το κόστος και τη διάρκεια.

Χρειάστηκε ένα τεράστιο επίπεδο προσπάθειας από τις ΗΠΑ, μαζί με πολλές άλλες δυτικές χώρες, για να μπορέσει η στρατιωτική προσπάθεια της Ουκρανίας να φτάσει σε αυτό το στάδιο. Χωρίς τη δυτική υποστήριξη, ο πόλεμος μπορεί να είχε πάρει διαφορετική πορεία. Η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να απειλήσει το ΝΑΤΟ συμβατικά τώρα, αλλά μπορεί να επανακτήσει την δύναμή τους, ισχυρίζεται ο Κόφμαν, που τονίζει πως αρκετά από τα πιο ικανά οπλικά της συστήματα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη».

«Η Ρωσία διατηρεί αποτελεσματική αεράμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο, αντιαεροπορικά όπλα, συστήματα κατευθυνόμενης ενέργειας, πυρηνικά υποβρύχια κ.λπ» υπογραμμίζει.

«Θα παραμείνει επικίνδυνη»
Τα επόμενα χρόνια, η Ρωσία είναι πιθανό να εξαρτάται πολύ περισσότερο από τα πυρηνικά όπλα, δεδομένου ότι ο στρατός της έχει εξαντληθεί, αλλά σε αρκετούς τομείς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είτε δεν έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες είτε μπορούν να αναπληρώσουν τα εν λόγω συστήματα πιο εύκολα από ό,τι οι άσχημα φθαρμένες χερσαίες δυνάμεις. Η Ρωσία θα είναι μια φθίνουσα δύναμη και μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία ή περισσότερο για να ανασυγκροτήσει τον στρατό της, αλλά θα παραμείνει επικίνδυνη και θα συνεχίσει να αποτελεί στρατηγική πρόκληση.

Με προβληματίζουν κάπως οι επαναλαμβανόμενες αναφορές ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν χημικά ή πυρηνικά όπλα, κάτι που γενικά θεωρώ απίθανο. Αλλά ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης δεν είναι αμελητέος. Εάν ο ρωσικός στρατός υποστεί μια ήττα, που θα οδηγήσει σε μια καταρράκωση και απώλεια συνοχής, τότε η ρωσική πολιτική ηγεσία μπορεί κάλλιστα να εξετάσει αυτό το  ενδεχόμενο. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν χρησιμότητα στο πεδίο της μάχης ή ότι δεν θα άλλαζαν δραματικά τον χαρακτήρα αυτής της σύγκρουσης, μου φαίνονται σαν να μιλάνε ήδη από το…  νεκροταφείο. Η  χρήση πυρηνικών θα είχε σημαντικό κόστος για τη Μόσχα και δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή, αλλά οι απελπισμένοι ηγέτες μπορεί να αποδειχθούν παράλογοι στους υπολογισμούς τους» καταλήγει..
Bookmark and Share